Care este propunerea USR pentru postul de prim-ministru: Partidul la nominalizat pe Dacian Cioloş

Autor: Andreea Tobias 11.10.2021

Biroul Naţional al USR a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui Iohannis propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

USR merge, luni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

USR susţine în continuare că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliţie.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Naţional a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloş, şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate şi gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenţii temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului şcolar (vacanţă două săptămâni, cu prelungirea şcolii în lunile de vară), închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii ţări, indiferent de rata de incidenţă, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcţie de incidenţă şi condiţionat de certificat verde pentru angajaţi şi clienţi şi acces în spaţii neesenţiale (baruri, restaurante, cinema etc.) şi mall-uri doar cu certificatul verde.

„Dacă vechile partide fug de responsabilitate”, USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Toate propunerile USR pot fi consultate aici - https://www.usr.ro/Propuneri_USR.pdf