Scandal internaţional: Spionii ruşi "au furat formula" vaccinului Oxford/Astra Zeneca, folosită pentru a crea Sputnik. Serviciile de informaţii confirmă

Autor: Dorin Oancea 11.10.2021

Spionii ruşi "au furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid, care a fost folosită pentru crearea vaccinului Sputnik, anunţă publicaţia The Sun.

Serviciile de securitate spun că au dovada că unul dintre spionii lui Vladimir Putin a sustras datele.

Vaccinul Sputnik al Rusiei foloseşte o tehnologie similară cu cea a vaccinului conceput de Oxford.

Serviciile de informaţii sunt acum sigure că vaccinul rusesc a fost copiat. Se pare că datele au fost furate de un agent străin.

Anul trecut, serviciile au declarat că sunt "mai mult de 95%" sigure că hackeri sponsorizaţi de statul rus au vizat entităţile britanice, americane şi canadiene care dezvoltau un vaccin Covid.

Ministrul de interne Damian Hinds a declarat luni: "Trăim într-o lume în care există o activitate de stat care încearcă să se angajeze în spionaj industrial şi spionaj economic. Ne confruntăm cu ameninţări de acest tip care sunt diferite, sunt mai sofisticate şi sunt mai extinse decât au fost vreodată înainte. În mod constant există state străine care ar dori să pună mâna pe informaţii sensibile, inclusiv, uneori, pe secrete comerciale."

Downing Street a refuzat să comenteze.