Ce ironie: Iohannis îl desemnează pe Dacian Cioloş premier, cerându-i să obţină voturile pentru un nou Guvern

Ziarul Financiar 11.10.2021

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl desemneze pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş.

Iohannis a spus că la consultările de luni cu partidele politice a reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate „indiferent cine guvernează”.

„Am avut astăzi consultări cu formaţiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. În toate discuţiile am reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. Este extrem de important să se gestioneze bine situaţia pandemică. Este foarte important să se gestioneze creşterea preţurilor la energie şi să se ia măsuri pentru ca celelalte preţuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populaţie. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanţa pregătirilor pentru perioada de iarnă şi am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români şi nu certurile politice între diferiţi actori”, a afirmat preşedintele.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică: am decis să-l desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş”, a adăugat Iohannis.

Dacian Cioloş a anunţat că USR îşi asumă responsabilitatea guvernării şi va porni negocierile cu celelalte partide. Declaraţia a apărut la puţin timp după ce  preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a nominalizat pe liderul USR să formeze un nou Guvern.

„Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice... Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.”, a anunţat Cioloş, pe Facebook.

Cioloş a fost premier în periaoda 2015- 2017, iar mandatul lui considerat un dezastru a adus PSD-ul la putere în 2017.