Cum se vede inflaţia în doar o lună în coşul de alimente?

Autor: Florentina Niţu 12.10.2021

Laptele s-a scumpit cu 11-14%, uleiul s-a scumpit cu 18-21%, iar făina s-a scumpit cu 20-40%, toate în doar o lună, în funcţie de reţeaua în care sunt comercializate. Astfel, dacă în data de 10 septembrie, un bucureştean plătea în jur de 50 de lei pentru un coş ce conţinea alimentele de bază, dacă ar fi cumpărat din reţeaua franceză Auchan, acum plăteşte cu 8-10% mai mult, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor din Monitorul Preţurilor.

Cătălin Moraru, proprietarul Morandi Com, grup de firme cu activităţi în creşterea păsărilor, producţia şi procesarea de carne de pui şi producţia ouălor, spune că o parte din oameni au devenit mai atenţi la ce pun în coş, pentru că îşi doresc produse de calitate superioară, dar puterea de cumpărare a scăzut şi în final ajung să facă compromisuri.

Inflaţia se vede în fiecare reţea de magazine de comerţ alimentar, fie ea mai mică sau mai mare, iar executivii din retail prevăd în continuare creşteri. În plus, rata anuală a inflaţiei ar putea să urce în acest an spre 7% sau chiar peste, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR.