Criza energetică: UE se pregăteşte să propună un set de măsuri. Ţările din UE ar putea cumpăra gaz împreună pentru a forma o rezervă strategică. Plafonarea preţurilor la energie este permisă sub legislaţia europeană

Autor: Alex Ciutacu 12.10.2021

Uniunea Europeană analizează posibilitatea ca statele membre să realizeze achiziţii comune de caz natural, în contextul în care blocul european caută moduri prin care să se protejeze în faţa preţurilor record la energie, conform unor documente citate de Reuters.

Comisia Europeană va publica săptămâna aceasta o serie de măsuri orientative pe care ţările europene le pot lua în calcul pentru a răspunde în faţa crizei energetice. Acţiunea Comisiei vine după ce mai multe state membre au cerut Uniunii Europene un răspuns în faţa preţurilor record la gaz natural şi energie electrică.

Într-una dintre variantele acestui set de măsuri Uniunea Europeană pune pe masă posibilitatea ca ţările europene să cumpere împreună gaz natural – o idee vehiculată în ultimele săptămâni de mai mulţi politicieni, printre care guvernanţii din Spania.

Ţările ar putea cumpăr gaz împreună pentru a forma o rezervă strategică, menţionează documentele văzute de Reuters, adăugând că participarea la o astfel de acţiune ar fi voluntară.

Preţurile la energie au expodat anul acesta, în contextul în care rezervele limitate de gaz natural s-au confruntat cu o cerere puternică din partea economiilor care încercau să îşi revină şocul pandemiei.

Mai multe state membre au răspuns în faţa crizei cu măsuri precum plafonarea preţurilor sau reducerea taxelor pe energie.

Setul de măsuri pe care îl va propune UE ar confirma că astfel de măsuri sunt permise de legislaţia europeană şi notează că ar putea fi finanţate parţial prin veniturile pe care guvernele naţionale le colectează din piaţa de carbon a UE.

Comisia Europeană nu a comentat pe marginea documentelor obţinute de Reuters, care ar putea suferi modificări înainte ca setul de propuneri să fie publicat miercuri.

Nu toate ţările vor un răspuns unitar al UE în faţa crizei. Germania şi Olanda nu îşi doresc o intervenţie în piaţă, în timp ce Belgia este sceptică cu privire la efectele pe care le-ar putea avea demersul prin care ţările europene ar cumpăra gaz împreună.