Sergiu Manea, CEO al BCR: BCR va face produse bancare personalizate la proiectele antreprenorilor şi statului din PNRR

Autor: Claudia Medrega 13.10.2021

România are nevoie de investiţii în proiecte mari de mo­dernizare, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezi­lien­ţă (PNRR) poate fi folosit pentru transformarea economiei ro­mâneşti, pe toate palierele - de la guvernanţă, la pro­tecţia me­diului şi transformare tehnologică, la in­cluziune so­cială prin educaţie şi să­nă­tate, susţine Sergiu Manea, CEO al BCR.

„Imaginaţi-vă doar ce înseam­nă pentru noi construirea a peste 400 km de autostradă, moder­ni­zarea a 300 km de cale ferată şi încă 12 km de reţea nouă de me­trou. Sau ce înseamnă mobilizarea in­vestiţiilor în renovarea fondului de clădiri publice şi reziden­ţiale“, a declarat şeful BCR pentru ZF.

Manea a explicat că sistemul bancar este parte din soluţie în privinţa finanţărilor europene, iar BCR este pregătită să contribuie „viguros“ la atragerea fondurilor din PNRR. „BCR va acţiona pe două paliere principale: primul se referă la furnizarea de educaţie şi consultanţă în domeniul programelor de finanţare şi cel de-al doilea la oferirea de sprijin în implementarea proiectelor prin produse bancare personalizate, adaptate nevoilor fiecărui tip de beneficiar, fie că este entitate publică sau privată.“

România beneficiază de 29,2 mld. euro prin PNRR, din care 14,3 mld. euro sunt  granturi, iar 14,9 mld. euro sunt împrumuturi ce pot fi accesate pentru reforme şi investiţii din plan.