Reacţia Liberty Galaţi, după ce grupul din care face parte ar putea pierde cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa: Situaţia din Franţa nu va avea niciun impact asupra Liberty Galaţi şi ne menţinem angajamentul de a investi 1 mld. euro pentru a transforma Liberty Galaţi într-un campion regional

Autor: Răzvan Botea 13.10.2021

Reprezentanţii Liberty Galaţi, fostul combinat siderurgic Sidex Galaţi, au transmis, la solicitarea ZF că posibila preluare a topitoriei de aluminiu Dunkirk de către o companie americană nu afectează în niciun fel activitatea de la Galaţi.

„Situaţia din Franţa nu va avea niciun impact asupra Liberty Galaţi sau Liberty Steel Group în Europa. Liberty îşi menţine angajamentul de a investi până la un 1 miliard de euro pentru a transformă Liberty Galaţi într-un campion regional în producţia sustenabilă de oţel de înalta calitate până în 2030”, a transmis un purtător de cuvânt al Liberty.

American Industrial Partners (AIP), o companie de private-equity mai puţin cunoscută din SUA, spune că a preluat conducerea topitoriei Dunkirk din Franţa, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, transmite presa internaţională. Dunkirk este cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, activ achiziţionat de Liberty în 2018.

Problemele Liberty au început odată cu insolenţa Greensill, principalul finanţator al grupului GFG, din care face parte ş Liberty Galaţi. AIP, cu sediul în New York, a început să cumpere datoriile topitoriei şi fabricii de aluminiu GFG din Duffel, în afara Anversului, în aprilie, la doar o lună după ce Greensill a depus cererea pentru insolvenţă.

„AIP s-a opus tuturor eforturilor depuse de GFG de a rambursa integral datoria, dar susţin că GFG este în incapacitate de plată. Acesta este un efort cinic de prădător de a încerca să achiziţioneze afacerea noastră la un preţ subevaluat. Vom lupta împotriva acestui lucru şi vom face toate eforturile pentru a ne asigura că Dunkirk rămâne în portofoliul grupului nostru internaţional de oţel şi aluminiu şi este capabil să execute strategia noastră pe termen lung, în beneficiul tuturor părţilor interesate. Angajaţii, clienţii şi furnizorii noştri merită mai mult şi, susţinuţi de un acord comercial cu un partener- lider de piaţă, ne menţinem angajamentul de a contribui la reindustrializarea Franţei”, transmite, către ZF, Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty şi GFG.

Răspunsul Liberty Galaţi:

Situaţia din Franţa nu va avea niciun impact asupra Liberty Galaţi sau Liberty Steel Group în Europa. Liberty îşi menţine angajamentul de a investi până la un 1 miliard de euro pentru a transformă Liberty Galaţi într-un campion regional în producţia sustenabilă de oţel de înalta calitate până în 2030, precum şi pentru a ajuta la dezvoltarea sustenabilă a României. În ultimii doi ani, am transformat performanţele Liberty Galaţi şi am susţinut compania şi echipa noastră de 7.000 de oameni chiar şi în cele mai dificile condiţii de piaţă din ultimele decenii - în perioada pandemiei - care a avut loc în timp ce complexul siderurgic se află deja într-un  proces de reconstrucţie după ani de zile în care investiţiile au fost insuficiente.

Prin îmbunătăţirea proceselor operaţionale şi printr-un management eficient, LIBERTY Galaţi nu a oprit producţia în perioada pandemiei - aşa cum mulţi alţi producători din Europa au fost nevoiţi să o facă - şi a continuă să susţină angajaţii companiei şi să deservească clienţii până când piaţa şi-a revenit.

Performanţele de business şi de leadership sunt acum evidente, Liberty Galaţi raportând recent cele mai bune rezultate din 2008 până în prezent, cu o cifra de afaceri de 2,4 miliarde  lei (492 milioane euro) şi EBITDA de 412 milioane  lei  (84 milioane euro), cu 60% mai mult decât  trimestrul anterior. În prezent, LIBERTY Galaţi este cel mai mare producător de oţel din România, unul dintre exportatorii-lider ai ţării noastre şi un pilon esenţial al economiei locale. În contiuare, LIBERY Steel Group este dedicat angajaţilor săi şi României.”

GFG Alliance a lansat o acţiune în justiţie împotriva comportamentului de prădător al AIP, fondul de private equity din SUA care încearcă să preia controlul companiei de aluminiu Dunkirk, ce face parte din portofoliul GFG de companii de aluminiu.

Deşi GFG a abordat în numeroase rânduri AIP pentru a rambursa datoria pe care o deţinea, AIP a luat măsuri agresive pentru a achiziţiona datoria Dunkirk. GFG consideră că toate acestea au făcut parte dintr-un plan premeditat de accelerare a plăţii datoriei în vederea executării imediate a datoriei sale pentru a achiziţiona activele la un preţ subevaluat printr-o practică agresivă de a prelua controlul companiei, cunoscută în aşa-numitele fonduri "Vulture". Acest lucru s-a întâmplat cu toate că fondurile pentru rambursarea AIP au fost puse la dispoziţie din iulie 2021. Din motive care acum sunt clare, AIP a continuat să refuze să accepte rambursarea, achiziţiile datoriilor sau refinanţarea de către terţi pentru a crea în mod artificial o executare a datoriei sale şi a confisca activele în încercarea de a le obţine cu o reducere substanţială, sub valoarea lor de piaţă. Având în vedere eforturile GFG de a rambursa, răscumpăra sau refinanţa datoria, poziţia declarată a AIP potrivit căreia GFG se află în incapacitate de plată este incorectă. GFG va lua toate măsurile legale necesare pentru a contracara acţiunile AIP.

GFG Executive Chairman Sanjeev Gupta a declarat: AIP s-a opus tuturor eforturilor depuse de GFG de a rambursa integral datoria, dar susţin că GFG este în incapacitate de plată. Acesta este un efort cinic de prădător de a încerca să achiziţioneze afacerea noastră la un preţ subevaluat. Vom lupta împotriva acestui lucru şi vom face toate eforturile pentru a ne asigura că Dunkirk rămâne în portofoliul grupului nostru internaţional de oţel şi aluminiu şi este capabil să execute strategia noastră pe termen lung, în beneficiul tuturor părţilor interesate. Angajaţii, clienţii şi furnizorii noştri merită mai mult şi, susţinuţi de un acord comercial cu un partener- lider de piaţă, ne menţinem angajamentul de a contribui la reindustrializarea Franţei