Emmanuel Macron are un plan de 30 de miliarde de euro pentru a accelera reindustrializarea Franţei. Preşedintele francez vrea să impulsioneze industriile hi-tech şi să reducă dependenţa de importuri pentru componente electronice

Autor: Alex Ciutacu 13.10.2021

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat un plan de cinci ani care curpinde investiţii de 30 de miliarde de euro prin care Franţa ar trebui să îşi împulsioneze industriile hi-tech şi să îşi reducă dependenţa de importuri pentru materii prime şi componente electronice precum microcipurile, potrivit FT.

Cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale în cadrul cărora Macron ar urma să încerce să obţină un al doilea mandat, preşedintele francez a anunţat că planul „Franţa 2030” are în vedere zece ţinte care trebuie abordate cu fonduri guvernamentale.

Printre acestea se numără dezvoltarea de mici reactoare nucleare „modulare”, o aeronavă cu amprentă de carbon redusă, producţia de hidrogen, modernizarea şi decarbonizarea industriei şi finanţarea de startup-uri.

„Trebuie să reinvestim într-o strategie de creştere. (...) Dacă nu reindustrializăm ţara nu putem redeveni o naţiune a inovaţiei şi a cercetării”, a declarat Emmanuel Macron în faţa unei audienţe de 200 de oameni formată din miniştri, şefi de companii, politicieni, cercetători şi studenţi.

Franţa a accelerat în ultimii ani lansarea de businessuri de tehnologie, dar pandemia de Covid-19 şi întârzierile din lanţurile logistice legate de revenirea economiei globale au scos la iveală cât de dependente sunt Franţa şi Uniunea Europeană de importuri, în special pentru produse medicale şi pentru microcipuri.

Scopul planului este de a întări autonomia ţării „astfel încât Franţa şi Europa să ia din nou frâiele propriului destin”, a explicat Macron.

Oficialii au explicat că planul ar însemna un capital de 4 miliarde de euro de la stat şi circa 30 de miliarde de euro în cheltuieli bugetare. Acest plan se suprapune cu planul de revenire post-pandemie finanţat parţial din fonduri UE, care se ridică la 100 de miliarde de euro.

Politicienii din opoziţie au etichetat rapid planul drept o mutare electorală pe care Macron o face înaintea alegerilor prezidenţiale din aprilie 2022.

Detaliile planului nu au fost încă prezentate, însă Ministerul Economiei Digitale a explicat că adevărata revoluţie a planului Franţa 2030 este reprezentată de pariul masiv pe care îl face pe startup-uri şi actori emergenţi.