Proiect de lege pentru impozitare diferenţiată, la sursă, a investitorilor la Bursă: 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an. Ce înseamnă pentru investitori şi pentru actorii pieţei

Autor: Tibi Oprea 14.10.2021

♦ Senatorul Sebastian Burduja a afirmat că proiectul va fi adoptat cel mai probabil abia anul viitor ♦ Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului ar reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

Deputaţii PNL Se­bastian Burduja, Ga­briela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mu­reşan au depus miercuri un proiect legislativ de simplificare a birocraţiei şi reducerea fiscalităţii pentru investitorii individuali de la Bursă, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp.

„Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF pe de o parte şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori indivi­duali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigă­toare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fisca­litatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung“, a declarat Sebastian Burduja miercuri la Palatul Parla­mentului.