Avertisment: Criza energetică şi schimbările climatice vor lovi direct în stomac

Autor: Catalina Apostoiu 14.10.2021

Nu numai facturile la căldură riscă să crească din cauza crizei de energie din Europa: oficialii UE avertizează acum că majorarea preţurilor la energie va duce şi la scumpirea alimentelor în următoarele luni, scrie Politico.

Preţurile ridicate la gaze naturale împing în sus costul îngrăşămintelor, iar această creştere s-ar putea simţi direct pe farfuriile consumatorilor.

Preţurile îngrăşămintelor au înregistrat aproape o dublare într-un singur an, relevă datele Băncii Mondiale. Acum, din cauza creşterii dramatice a preţului gazelor, o treime din fabricile de îngrăşăminte ale Europei fie s-au închis, fie şi-au redus temporar producţia, potrivit lui Jacob Hansen, director general al grupului de lobby Fertilizers Europe.

Este posibil ca creşterile să nu fie resimţite imediat în condiţiile în care fermierii folosesc îngrăşăminte în principal în primăvară. „Efectele asupra producţiei nu vor fi resimţite până anul viitor“, potrivit lui Hansen.

Scumpiri ale fructelor şi legumelor vor veni şi în condiţiile în care preţurile ridicate ale gazelor pun presiune pe sere. Criza gazelor obligă vasta reţea de sere olandeze, cele mai mari din Europa, să-şi suspende activitatea sau să şi-o restrângă, ameninţând să ducă la o scădere a livrărilor către Europa, potrivit Bloomberg.

Deşi o ţară mică, Olanda este al doilea cel mai mare exportator de alimente din lume după valoarea  serelor ce ocupă aproximativ 10.000 de hectare, aproape cât Parisul. Acolo sunt cultivate roşii, castraveţi, dar şi flori, ţara fiind un furnizor cheie de produse proaspere pentru Europa.

Creşterea preţurilor energiei are un „impact masiv“ asupra sectorului, arată Cindy van Rikswick, analist la Rabobank. Din cauza crizei energiei, unii producători reduc iluminatul, încheie sezonul mai devreme sau plănuiesc să înceapă mai târziu primăvara viitoare.

În Marea Britanie, din cauza creşterii preţurilor gazelor unii cultivatori de roşii şi castraveţi şi-au suspendat deja producţia pentru că-şi permit să încălzească serele, iar producătorii de cartofi se chinuie să absoarbă creşterile masive ale costurilor legate de stocarea la rece, potrivit Independent.

Şi temerile privind schimbările climatice duc la scumpirea alimentelor.

Potrivit şefului celui mai mare procesator de carne din Europa, carnea de vită va deveni un lux ca şampania din cauza impactului pe care producerea acesteia îl are asupra climatului.

Carnea de vită va fi un produs de lux pe care-l vom consuma când vrem să ne răsfăţăm, a avertizat şeful Danish Crown, Jais Valeur.