Cifrele dezastrului din Sănătate: România, locul 5 în lume la numărul de decese în ultima săptămână

Autor: Georgiana Mihalache 14.10.2021

România este fruntaşă în clasa­men­te negative privind criza sanitară COVID-19, poziţionându-se în pri­mele zece ţări din lume la indicatori ca nu­mărul de cazuri, de decese sau de pa­cienţi cu forme grave internaţi, du­pă cum arată clasamentul realizat de site-ul worldometers.info, care strânge informaţii publicate de autorităţi.

Astfel, pentru data de 12 oc­tom­brie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de decese provo­ca­te de COVID-19 de la debutul pandemiei (442 de oameni) Româ­nia a ocupat locul 3 în lume la acest in­di­cator, du­pă Statele Unite şi Rusia.

În ultimele şapte zile au murit peste 1.200 de ro­mâni din cauza COVID, ceea ce plasează România pe locul cinci la nivel mondial. Iar medicii şi ma­na­gerii spitalelor de stat se plâng de presiunea pe sistemul sanitar, după ce locurile pentru pa­cienţii infectaţi se epuizează imediat, ambulanţele făcând cozi în faţa spitalelor pentru a lăsa oamenii care au nevoie de oxigen sau de evaluare medicală.

În acelaşi timp, România este pe penultimul loc la vaccinare, cu o rată de sub 30% din populaţie vaccinată cu schema completă.