EUler Hermes: Numărul de insolvenţe ar putea creşte în acest an cu 7-8%, dar felul cum va fi gestionată criza energetică şi „îmblânzirea” puseului inflaţionist vor determina magnitudinea creşterii în 2022. ”Un nivel sub 10% de creştere ar putea fi considerat uşor optimist”

Autor: Roxana Rosu 14.10.2021

Insolvenţele raportate la nivel global au scăzut în 2020 (-12%) şi vor continua acest trend până la finalul acestui an (-6%), pe fondul extinderii multor măsuri de sprijin de stat într-un context de politică monetară general acomodativă, ceea ce contribuie la gestionarea presiunii asupra lichidităţii companiilor şi a solvabilităţii acestora, arată o analiză realizată de Euler Hermes.

În cazul României, dacă în perioada 2018-2020 numărul de insolvenţe a avut scăderi anuale de peste 5%, pentru 2021 tendinţa pare să se fi inversat. Creşterea de 7.6% din primele opt luni confirmă aşteptările anterioare de creştere emise chiar înainte de criza pandemică.

Totuşi, analiştii sunt de părere că mai multe nuanţări merită evidenţiate. În primul rând, o creştere era normal a avea loc după ani de scăderi a numărului de insolvenţe. Apoi, efortul de susţinere a economiei în pandemie a scăzut gradual în intensitate în al doilea an pandemic şi va continua să se manifeste cel puţin printr-o contracţie la nivelul lichidităţii companiilor.

În al doilea rând, accelerarea inflaţiei sub presiunea creşterii preţurilor la energie şi a materiilor prime la nivel global va conduce inevitabil la intervenţii graduale asupra dobânzii de referinţă din partea BNR pe măsură ce estimarile pentru inflaţie vor fi depăşite în urmatoarele luni (deja peste 6%). O creştere a costurilor de finanţare deja observată la nivel local şi regional va pune presiune asupra capacităţii de finanţare a nevoilor companiilor.

 ”Dintre sectoarele cu ponderea cea mai importantă în total, dar şi cu creşteri peste medie în 2021 se remarcă sectorul comerţului (cu ridicată şi cu amănuntul), al construcţiilor, al serviciilor administrative şi suport şi, bineînţeles, domeniul Horeca. Dacă în cazul construcţiilor şi al comerţului constrângerile au fost mai puţin la nivelul cererii (cu excepţia anumitor segmente din off-line), creşterea numărului insolvenţelor ţinând mai mult de fragilitatea intrinsecă a companiilor aferente (de dimensiuni reduse, slab capitalizate şi cu îndatorare ridicată), sectorul serviciilor şi mai ales Horeca au resimţit din plin efectul pandemiei”, declară Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director Euler Hermes Romania.

El a adăugat că, deşi o normalizare a numărului de insolvenţe indică un nivel de +7-8% creştere per total în 2021, felul cum va fi gestionată criza energetică în următoarele şase luni şi implicit „îmblânzirea” puseului inflaţionist aferent va determina magnitudinea creşterii numărului de insolvenţe mai ales pentru 2022.

”Un nivel sub 10% de creştere ar putea fi considerat uşor optimist ţinând cont de ritmurile în scădere din anii anteriori pandemiei şi de turbulenţele ce au urmat”.