Radu Kubinschi, Deloitte România: Trebuie să ne concentrăm pe politici coerente, corect formulate şi care au la bază analize documentate pentru atragerea de fonduri europene

Autor: Răzvan Botea 14.10.2021

Radu Kubinschi, Deloitte România: Trebuie să ne concentrăm pe politici coerente, corect formulate şi care au la bază analize documentate pentru atragerea de fonduri europene

 Radu Kubinschi, director Deloitte România, liderul serviciilor specializate în programarea şi accesarea de fonduri europene, a spus, în cadrul videoconferinţei Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, că pentru atragerea fondurilor europene este nevoie de politic coerente şi documentate pentru atragerea fondurilor europene.

Toate aceste fonduri, oportunităţi de finanţare, reprezintă instrumente de politică. Trebuie să avem politici coerente, pentru dezvoltarea economică şi asigurarea bunăstării. Trebuie să ne concentrăm pe formularea de politici, iar dacă politicile sunt corect formulate, au la bază analize documentate, justificate făcute într-un mod inteligent, instrumentele vor fi de folos.

Deloitte România şi ZF au organizat miercuri, 14 octombrie, videoconferinţa „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, un eveniment care îşi propune să dezbată cu autorităţile din domeniu şi cu mediul de business condiţiile în care companiile din acest sector pot beneficia de finanţare din fonduri europene.

Ce a mai spus Radu Kubinschi:

Principala politică comună a UE a fost crearea unei pieţe unice, pe modelul din SUA. Ca principiu general, la baza tratatului de aderare la Uniunea Europeană stă politica de coeziune. Potrivit acestei politici de coeziune, toate statele membre contribuie în mod proporţional egal din PIB, iar sumele comasate la nivel european vor fi distribuite către statele membre. Statele mai sărace vor primi mai mult, iar cele bogate vor primi mai puţin.

Pandemia a avut şi efecte economice importante, care au constat în întreruperea lanţurilor de valoare, tot mai multe companii în Europa şi mai mult în România au datorii acumulate mai mari decât activele, ceea ce face foarte dificilă finanţarea.

Alocarea totală la nivelul Uniunii Europene pentru sprijinirea ţărilor membre este de aproape 2.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani. Din aceştia, 750 de mld. de euro reprezintă facilitatea de redresare şi diferenţa este reprezentată de EU Invest.