Unifarm spune că 310 ventilatoare şi 80 de ventilatoare mobile cumpărate în 2020 nu pot fi folosite de spitale din cauza ”calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei” şi cere modificarea urgentă a legislaţiei

Autor: Roxana Rosu 14.10.2021

Compania Unifarm, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, cere modificarea de urgenţă a legislaţiei pentru a permite utilizarea stocului de produse şi echipamente necesare combaterii Covid19 cumpărate în 2020, inclusiv 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.

Potrivit conducerii interimare a Unifarm, aceste echipamente au fost achiziţionate în perioada stării de urgenţă din 2020, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial. Evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.

”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, se arată într-un comunicat al Unifarm semnat de directorul general interimar, Dan Junior Gătăianţu, şi de preşedintele CA, Speranţa Munteanu.

Compania a iniţiat în perioada stării de urgenţă din primăvara anului trecut discuţii cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deţinute de Unifarm necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

Unifarm spune că situaţia a fost expusă, în cadrul mai multor audienţe şi corespondenţe, instituţiilor care pot contribui la adoptarea unei soluţii: Ministerul Sănătăţii, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Trezoreria, ANAF, IGSU şi DSU.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Unifarm a luat anul trecut credite de la Eximbank în valoare de 1,75 miliarde de lei pentru a cumpăra echipamente sanitare în perioada pandemiei. Pentru a face achiziţii, managementul companiei avea nevoie de aprobarea Consiliului de Administraţie, al Asociaţiei Generale a Acţionarilor şi a Ministerului Sănătăţii.  Deşi nu a avut această aprobare, conducerea Unifarm a făcut achiziţii fără acordul acţionarilor în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei.

Managementul companiei a achiziţionat, în primăvara 2020, ventilatoare la preţuri de până la opt ori mai mari decât preţul pieţei şi a comercializat măşti de protecţie cu un adaos comercial mult mai mare, mai arată raportul.

”Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit preţuri cuprinse între 7.000 şi 10.000 USD/bucată, comparativ cu preţul de 56.000 USD/bucată la care  au fost achiziţionate de către CN UNIFARM SA. Preţurile de vânzare utilizate pentru această analiză comparativă sunt preţuri valabile la data controlului”, se arată în documentul publicat în august 2020 de Curtea de Conturi.

În raport se mai arată că Unifarm a vândut măştile cumpărate în perioada pandemiei Ministerului Sănătăţii cu un adaos comercial de şase ori mai mari decât adaosul comercial practicat pentru ceilalţi clienţi.

Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm până în iunie 2020, a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane

În decembrie  2020, DNA a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Unifarm, Adrian Ionel, pentru abuz în serviciu.

Unifarm este în prezent unicul distribuitor al medicamentelor din protocolul pentru tratarea COVID-19 în spitale, inclusiv remdesivir, tocilizumab, favipiravir, folosite pentru cazurile medii sau grave ale bolii. Ministerul Sănătăţii a suplimentat bugetul instituţiei pentru a cumpăra medicamente pentru spitale cu 386 mil. lei printr-o hotărâre luată la 29 septembrie.