Preşedintele rus Vladimir Putin spune că monedele digitale au „valoare”. Însă nu crede că ar trebui folosite în tranzacţionarea petrolului

Autor: Eduard Ivanovici 17.10.2021

Preşedintele rus Vladimir Putin crede că monede virtuale au valoare, dar nu este convins că pot înlocui dolarul american în ceea ce priveşte tranzacţiile petroliere, notează CNBC.

Lunile trecute, vicepremierul rus Alexander Novak a sugerat că ţara ar trebui să renunţe gradual la contractele petroliere denominate în dolari dacă Statele Unite continuă să impună sancţiuni economice.

Întrebat dacă Bitcoinul sau altă criptomonedă ar putea fi folosită ca o alternativă pentru tranzacţiile de petrol – unul dintre principalele produse de export ale Rusiei – Putin a declarat că „este prea devreme să vorbim despre tranzacţiile cu resursele de energie în industria crypto”.

„Consider că monedele digitale au valoare. Însă nu sunt de părere că ar putea fi folosite în tranzacţionarea petrolului”, susţine liderul rus.

Michael Burry semnalează că ar putea plasa un pariu asupra industriei crypto şi avertizează că nivelul de speculaţie din piaţă a ajuns la maxime istorice

Putin a mai sugerat că nivelul de consum de energie al crypto-activelor ar putea constitui o barieră în viitoarele moduri de utilizare ale monedelor. Bitcoinul are nevoie de cantităţi uriaşe de putere computaţională pentru a procesa tranzacţii şi pentru procesele de „minting” (încărcare).

Totuşi, Putin nu a dat de înţeles că Rusia ar renunţa la dolar ca moneda de bază în tranzacţiile cu petrol.