ZF Investiţi în România! Matei Maloş, CEO al Directimo: Dezvoltatorii încep să investească şi în arhitectură şi organizarea locuinţelor. În TVA-ul de 5% - locuinţe de 450.000 de lei sau circa 90.000 de euro - se mai încadrează doar apartamentele cu două camere şi studiourile duble

Autor: Bogdan Alecu 20.10.2021

Reorganizarea apartamentelor noi şi găsirea de noi soluţii pentru spaţii de depozitare pot reduce suprafaţa utilă a acestora fără să afecteze calitatea locuirii în acestea şi totodată le pot face mai accesibile.

„Un apartament cu patru camere, pe segment mediu, discutăm despre o suprafaţă utilă de 103 mp. Unul în care s-a investit în arhitectură şi compartimentare poate porni de la 80 mp utili şi să devină o locuinţă accesibilă. Acum un apartament cu patru camere pe segment mediu costă aproape 170.000 de euro fără TVA, în medie şi fără loc de parcare, ceea ce înseamnă că la final plătim peste 200.000 de euro, inaccesibil celor cu venituri medii din Bucureşti“, explică Matei Maloş, CEO al Directimo. El a subliniat că în TVA-ul de 5% - locuinţe de 450.000 de lei sau circa 90.000 de euro – în prezent se mai încadrează doar aparta­men­tele cu două camere şi studiourile duble – acestea ar mai putea include un loc de parcare în limita TVA-ului de 5%.

Directimo este o nouă platformă care lis­tează apartamente în proiecte reziden­ţiale noi. „Este o platformă unde se pot cău­ta apartamente, unde sunt listate pro­iec­tele din Capitală din segmentele mediu, me­diu superior, premium şi de lux, zonele de centru, semicentru şi nord din Bucureşti. În această platformă investiţiile sunt de circa 1 mil. euro în tehnologie şi infra­struc­tură.“

„Avem o echipă de tehnologie formată din şase persoane, un departament de tech marketing şi zona de platformă asigurată de partea de conţinut specializată în baze de date şi zona comercială cu servicii de consultanţă pentru cumpărători“, a spus Matei Maloş.

El spune că piaţa rezidenţială din Capitală se află într-un context mai complex, într-o zonă în care inflaţia erodează cererea solvabilă, costurile de construcţie sunt în creştere iar o a treia componentă este oferta.

„Piaţa este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an. În acest context, estimăm dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piaţa occidentală – locuinţele smart economy, eficiente din perspectiva utilizării spaţiului şi optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel încât să satisfacă cererea solvabilă din piaţă“, spune Matei Maloş.

În acest moment, există un deficit semnificativ de studiouri duble cu suprafeţe utile de 45 mp, apartamente de două camere plus birou, de aproximativ 65 mp, şi apartamente de patru camere, cu suprafeţe de 80-90 mp utili, plus terase.

Pe segmentul de patru camere, suprafaţa mediană depăşeşte 100 mp utili, astfel încât apartamentele sunt inaccesibile financiar pentru o familie cu doi copii şi venituri medii. Eficientizarea suprafeţelor, investiţia în arhitectură şi calitate ar conduce la un raport mai echilibrat între cerere şi ofertă şi o aliniere la standardele europene.