Premierul Florin Cîţu arată cu degetul către BNR în privinţa inflaţiei: Eu sper că nu am ratat o măsură în trecut, iar acum BNR vrea să reducă preţurile prin măsuri de politică monetară restrictive, ceea ce ar putea să pună în pericol creşterea economică; avem nevoie de un comitet de macrostabilizare

Autor: Cristina Bellu 14.10.2021

Premeirul Florin Cîţu a declarat joi că problema inflaţiei ţine de BNR şi este sigur că Banca Naţională va lua cele mai bune măsuri pentru a se asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare. Totuşi, el a menţionat că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, “decide domnul guvernator când să-l facă”.

Premierul crede că această creştere a inflaţiei, peste aşteptări, reprezintă un eveniment tranzitoriu, dar menţionează că ar fi fost mai bine să fie atacată mai devreme. El speră că Banca Naţională nu va lua acum măsuri restrictive care să pună în pericol creşterea economică.

Inflaţia a crescut la 6,3% în septembrie 2021 faţă de septembrie 2020, pe fondul unei explozii a preţurilor la energia electrică şi gaze.

Analiştii cred că inflaţia va atinge 7% la finalul anului (decembrie 2021/decembrie 2020), iar BNR va majora dobânda de politică monetară de mai multe ori.

Analiştii cred că în noiembrie BNR va majora dobânda de la 1,5% la 2%, iar în prima parte a anului viitor va urca dobânda la 2,5%.

Desi inflaţia a explodat, dobânzile din piaţă sunt sub inflaţie, cel puţin la depozite, acolo unde dobânda medie este curprinsă între 2 - 2,5%.

ROBOR la trei luni, indictorul de referinţă pentru piaţa creditelor, a urcat la 2,15%, peste dobânda penalizatoare a BNR, de 2%.