Preţul petrolului atinge un nou record din ultimii 3 ani şi reuşeşte să depăşească 85 de dolari pe baril. Preţurile galopante la gaze şi cărbune au determinat trecerea la produsele petroliere

Ziarul Financiar 15.10.2021

Preţul petrolului a atins vineri un nou maxim al ultimilor trei ani, depăşind 85 de dolari pe baril, pe fondul previziunilor privind un deficit de aprovizionare în următoarele câteva luni, în condiţiile în care preţurile galopante la gaze şi cărbune au determinat trecerea la produsele petroliere.

Conform Reuters, contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 80 de cenţi, sau 0,95%, la 84,80 dolari pe baril la ora 0930 GMT. Preţurile pentru luna următoare, care anterior au atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, la 85,10 dolari, vor urca pentru a şasea săptămână consecutivă, îndreptându-se spre o creştere de 3% în această săptămână.

Cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 73 de cenţi, sau 0,9%, la 82,04 dolari pe baril. Contractul se îndreaptă spre o majoraare de 3,3% în această săptămână, în creştere pentru a opta săptămână consecutivă.

Pieţele bursiere de pe ambele maluri ale Atlanticului, care sunt urmate de multe ori de preţurile petrolului, au dat, de asemenea, un impuls.

Analiştii au subliniat o scădere puternică a stocurilor de petrol ale OCDE la cel mai redus nivel din 2015. Cererea a crescut odată cu redresarea după pandemia COVID-19, un impuls suplimentar fiind dat de faptul că industria a renunţat la gazele şi cărbunele scumpe şi a trecut la păcură şi motorină pentru energie.

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat joi că se aşteaptă ca această criză energetică să stimuleze cererea de petrol cu 500.000 de barili pe zi (bpd).

Acest lucru ar duce la un deficit de aprovizionare de aproximativ 700.000 bpd până la sfârşitul acestui an, până când Organizaţia Ţărilor Petrolifere şi aliaţii, numiţi împreună OPEC+, vor spori oferta, aşa cum este planificat în ianuarie. .