Acţiunile europene sunt pe cale să încheie cea mai bună săptămână din martie până în prezent: Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,3%; FTSE 100 a adăugat 0,1%; S&P va adăuga încă 0,3%

Ziarul Financiar 15.10.2021

Acţiunile europene se îndreaptă spre cea mai bună săptămână din martie încoace, în condiţiile în care rezultatele solide ale companiilor au temperat îngrijorările legate de stagflaţia economică, scrie Financial Times. 

Indicele regional Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,3%, îndreptându-se spre o creştere săptămânală de peste 2%. Indicele londonez FTSE 100 a adăugat 0,1%, fiind pe cale să înregistreze o creştere săptămânală de 1,8%.

Pieţele bursiere şi de obligaţiuni au fost afectate timp de câteva săptămâni de îngrijorările legate de inflaţie, de încetinirea creşterii economice şi de faptul că firmele nu reuşesc să transfere costurile mai mari către consumatori. Joi, însă, rapoartele de profituri trimestriale mai bune decât anticipaţiile de la Citigroup şi Bank of America au condus S&P 500 de pe Wall Street la cea mai bună zi de tranzacţionare din primăvară.

Pieţele futures au semnalat că S&P va adăuga încă 0,3% la New York, ceea ce plasează indicele pe o creştere de peste 1% în această săptămână.

Conform procesului-verbal al ultimei sale şedinţe, Rezerva Federală a SUA este pregătită să elimine treptat stimulentele monetare din epoca pandemiei, care au presupus cumpărarea de obligaţiuni de trezorerie şi de obligaţiuni garantate cu ipoteci în valoare de 120 de miliarde de dolari pe lună pentru a reduce costurile de împrumut pentru companii şi gospodării.

Pieţele futures prevăd, de asemenea, o creştere cu 0,25% a ratelor dobânzilor din SUA - de la nivelul minim record actual - până în luna septembrie a anului viitor.

Inflaţia în SUA se află la un nivel maxim al ultimilor 13 ani. Preţurile mai mari ale petrolului şi cuprului, în timp ce Europa şi Asia se confruntă cu o penurie de gaze naturale, au amplificat dezbaterea privind creşterea ratelor dobânzilor de către băncile centrale în contextul unei încetiniri economice.

"Inflaţia preţurilor la energie va afecta creşterea în Europa şi Asia, iar acest lucru va avea la rândul său un impact asupra restului lumii", a declarat Bastien Drut, strateg macro la CPR Asset Management,.

Ţiţeiul Brent, referinţa petrolieră, a crescut vineri cu 0,9%, atingând un nou maxim al ultimilor trei ani, de 84,78 dolari pe baril.

Nikkei 225 a închis în creştere cu 1,8 la sută, exportatorii japonezi fiind stimulaţi de yenul slab. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 1,5 procente, reluând creşterea de joi de pe Wall Street.

 

 


.