Se înmulţesc ofertele de reactoare pentru Polonia dependentă de cărbune în timp ce Estul face un front nuclear comun în faţa ofensivei verzi a Comisiei Europene

Autor: Catalina Apostoiu 18.10.2021

Gigantul francez din domeniul energiei EDF s-a oferit să construiască şase reactoare nucleare în Polonia, ţară care caută un partener extern pentru a-şi dezvolta sectorul de energie nucleară în încercarea de a scăpa de dependenţa de cărbune şi a se îndrepta către neutralitate. Aceasta după ce mai multe companii şi lideri de business din Polonia s-au arătat de asemenea interesaţi de dezvoltarea de reactoare modulare mici. Între timp, mai multe state din estul Europei au cerut Bruxellesului să catalogheze energia nucleară drept energie verde.

EDF a anunţat că a depus o ofertă pentru construirea a patru până la şase reactoare care ar acoperi până la 60% din actuala cerere de electricitate a Poloniei, notează RFI. Polonia, dependentă de cărbune pentru aproximativ 70% din producţia de electricitate, s-a angajat să-şi închidă minele de cărbune până în 2049.

Reactoarele ar genera electricitate pentru cel puţin 60 de ani, iar EDF a declarat că oferta sa „susţine ambiţiosul plan de tranziţie energetică al Poloniei“.

Polonia spune că va alege un partener extern până în 2022 pentru a-i dezvolta sectorul nuclear.

Anterior, Michal Solowow, care controlează producătorul din domeniul chimic Synthos, şi Zyg­munt Solorz, prin­ci­palul proprietar al gigantului media şi telecom Cyfrowy Polsat, au anunţat că inten­ţionează să con­stru­iască între patru şi şase reactoare nucleare, fiecare cu o capacitate de 300 MW.

Companiile au declarat că proiectul lor privat nu concurează cu planul statului de a construi energie nucleară de până la 9 GW folosind reactoare mari de peste 1 GW fiecare.

Guvernul polonez a anunţat anul trecut un plan de a construi prima centrală nucleară a ţării până în 2033, încă cinci urmând să fie construite până în 2043.

„Reactoarele mici modulare pot juca un rol semnificativ în soluţionarea provocărilor legate de modernizarea sectorului energetic polonez“, declara Solowow recent.

Cei doi magnaţi au declarat ulterior că vor cheltui probabil aproximativ 4,8 miliarde de euro pe proiectul de energie comun, primul reactor modular mic urmând să fie finalizat până în 2030, alte 3-5 reactoare similare urmând să fie lansate la interval anuale.

Un grup de 10 ţări au cerut recent Comisiei Europene să recunoască energia nucleară ca sursă de energie verde care ar trebui inclusă în procesul de tranziţie a blocului către neutralitate climatică, potrivit Euronews.

Scrioarea trimisă Comisiei Europene a fost iniţiată de Franţa şi semnată de alte nouă ţări UE, majoritatea acestora având deja energia nucleară inclusă în mixul energetic: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia şi România.

Centralele nucleare generează peste 26% din electricitatea produsă în Uniunea Europeană.