UiPath este cea mai valoaroasă companie de tehnologie fondată în Europa Centrală şi de Est după anul 2000. România are 85 de start-up-uri tech la 1 milion de locuitori, în timp ce Estonia are peste 1.000

Autor: Ioana Nita 23.10.2021

Companiile de tehnologie din Europa Centrală şi de Est au început să se afirme pe plan global în ultimii 20 de ani, iar UiPath, unicornul născut în România, se află acum pe primul loc în topul celor mai valoroşi jucători din regiune, fiind evaluat la 25 miliarde euro, potrivit unui raport realizat de Google for Startups, Atomico şi Dealroom.co. În prezent, start-up-urile tech din Europa Centrală şi de Est valorează per total peste 186 miliarde euro, de 19 ori mai mult decât în 2010, iar Estonia, România şi Polonia au dat naştere celor mai valoroase proiecte tech începând cu anul 2000.

În 2019, înainte de declanşarea pandemiei Covid-19, am făcut un efort pentru a compila date mai bune despre cum s-a dezvoltat ecosistemul tehnologic din Europa Centrală şi de Est. În prima ediţie a raportului nostru, am prezentat o duzină de unicorni care s-au născut în regiune, investiţiile în companii din Europa Centrală şi de Est care au ajuns la 0,7 miliarde de euro şi fondurile de investiţii din străinătate care abia încep să aloce mai multe fonduri pentru start-up-uri din regiune. Acum lumea s-a schimbat. Unele industrii au avut o încetinire drastică, în timp ce altele au înregistrat o creştere semnificativă a cererii pentru produsele şi serviciile lor. Regiunea Europei Centrale şi de Est a rezistat multor turbulenţe. Această nouă ediţie a raportului arată un alt an record pentru regiune. Companiile fondate în Europa Centrală şi de Est au acum o valoare combinată de peste 186 miliarde euro - de 19 ori mai mare faţă de 2010, investiţia totală a fondurilor de capital de risc a crescut la 4 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2021 şi este prognozată să ajungă la 5,4 miliarde euro până la sfârşitul anului, şi avem acum 34 de unicorni născuţi în regiune”, a precizat în raport Joanna Nagadowska, responsabilă cu zona dedicată start-up-urilor şi fondurilor de investiţii în cadrul biroului Google din Polonia.