ZF Agropower. Nicoleta Cioca, BioFresh Banat: Accesăm fonduri europene în perioada aceasta de tranziţie. Ne dorim echipamente mai bune pentru sortare, o hală pentru depozitare şi o creştere a suprafeţei cultivate

Autor: Florentina Niţu 18.10.2021

BioFresh Banat, un start-up care a pornit în 2019 de la ideea de a aduce pe piaţă produse bio 100% în partea de vest a ţării şi de a readuce gustul legumelor proaspete, vrea să acee­seze fonduri europene în acest an, cel târziu anul viitor, pentru a-şi cumpăra echipamente pentru sortare, a-şi face o hală pentru depozitare şi pentru a creştere suprafaţa cultivată.

„Vom accesa fonduri europene în perioada aceasta de tranziţie. Ne dorim echipamente mai bune pentru sortare, o hală pentru depozitare şi o creştere a suprafeţei cultivate“, a spus Nicoleta Cioca, cofondator al BioFresh Banat, cu afaceri de aproa­pe 1,5 mil. lei, în cadrul emi­siunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) are circa 2,1 miliarde euro, pentru perioada 2021-2022, de tranziţie către noua reformă a Politicii Agricole Comune.

Ea este expert în accesarea de fonduri europene şi a gândit şi ma­terializat proiectul BioFresh Banat exclusiv prin finanţare europeană în valoare de 2,4 mil. euro, proiect de­rulat în perioada august 2018 - august 2019. Produsele companiei se vând în magazine mari, dar şi în magazine tradiţionale cu produse ecologice.

În plus, în acest an, antreprenoarea a adunat mai mulţi producători de legume bio într-o cooperativă. „Am avea nevoie de subvenţii ca să menţinem preţurile la raft. Anul acesta a fost atipic şi toate preţurile inputurilor au crescut, iar preţurile legumelor au rămas mici. Am înfiinţat în acest sens o cooperativă - De Banat Cooperativă Agricolă - ca să fim mai vocali. A fost destul de greu să ne asociem, dar sper să fie un succes“, a spus Cioca.

Aceasta consideră că ar fi nevoie de o serie de măsuri din partea autorităţilor care să susţină producătorii români în general. În cazul producătorilor de legume bio ea susţine că sunt limitaţi să depună cereri pentru subvenţii, pentru că nu îndeplinesc producţiile cerute, producţii standard în agricultura convenţională.

„Eu consider că fermierii din România care fac agricultură nu sunt concurenţa noastră, ci colegii noştri şi ar trebui să fim mai uniţi pentru a putea creşte. Ne diferenţiem faţă de cei din afară prin gust şi calitate şi ar trebui să facem produse cu gust, aşa cum erau odinioară în casa bunicii“, a mai spus ea.