În materie de reforme şi investiţii, guvernul şi-a scos toate restanţele din toate sertarele şi le-a pus în PNRR. Marius Ionescu, NNDKP: Procesul de realizare a PNRR a fost relativ netransparent, deşi pe site-ul ministerului de resort sunt afişate consultări publice largi. PNRR este netransparent în mediul public

Autor: Răzvan Botea 18.10.2021

Marius Ionescu, partener şi coordonator al NNDKP Consultanţă Fiscală, a explicat, în cadrul celei de-a şasea ediţii a ZF/NNDKP Legal & Tax că România a decis să acceseze şi componenta de împrumuturi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar acum va trebui să atragă 29 de mld. de euro în următorii 5 ani plus aşa-zisele fonduri europene clasice, în condiţiile în care din 2014 încoace a atras 50 de mld. euro.

„Din cele 29,2 mld. euro din PNRR, sunt 14,2 mld. euro granturi şi 15 miliarde împrumuturi. România şi Italia sunt singurele ţări care au ales să acceseze şi partea de împrumuturi. Fondurile europene atrase din 2014 încoace au fost de 50 mld. euro, iar acum trebuie să atragem în 5 ani 29 de miliarde din PNRR, pe lângă fondurile europene clasice.“ El a remarcat că procesul de elaborare a PNRR a fost netransparent. Guvernul nu a publicat nici până acum forma finală a PNRR, cea care a fost aprobată de Comisia Europeană.