Scumpirea accelerată a energiei urcă cu 20% evaluarea Hidroelectrica în doar o lună la aproximativ 36 miliarde de lei. Dacă ar fi la listată la Bursă, compania s-ar tranzacţiona la de şapte ori cifra de afaceri şi de 15 ori profitul net

Autor: Liviu Popescu 23.10.2021

♦ Spre comparaţie, celălalt mare producător de energie al României, respectiv Nuclearelectrica, companie listată la Bursă din 2013 încoace, se tranzacţionează la de 15,6 ori profitul din ultimele 12 luni şi la de 4,3 ori veniturile.

Scumpirea acelerată a preţului la energia electrică, cu aproape 19% în medie în luna septembrie, adică de la 555 lei pe MWh la 662 lei, a determinat şi creşterea cu 20% a evaluării celui mai mare producător de energie electrică al României la o valoare istorică şi care ar fi de invidiat chiar şi pentru unele companii listate la Bucureşti.

Astfel, în doar o lună, evaluarea Hidroelectrica a urcat cu 6 miliarde de lei la valoarea record de aproximativ 36 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza raportului lunar pe septembrie publicat vineri de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea. Spre comparaţie cea mai mare companie de la Bursa românească este OMV Petrom, cu o capitalizare de 27 mld. lei.

Cel mai probabil, la baza actualizării raportului de evaluare, realizat cu asistenţa KPMG România, ar putea sta şi estimările pentru rezultatele financiare ale Hidroelectrica mai ales în contextul în care preţurile în creştere ale energie se reflectă în mod direct în rezultatele financiare ale „perlei” statului român.