România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa proporţiei absolvenţilor de învăţământ superior. Cei mai puţini absolvenţi de facultate sunt în regiunile Sud - Muntenia şi Sud-Est

Autor: Ramona Cornea 18.10.2021

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa proporţiei absolvenţilor de învăţământ superior - 16% din populaţia de 15-64 ani, faţă de 29% media Uniunii Europene în 2020, conform unui infografic publicat de Monitorul Social, proiect al fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Infograficul conţine şi informaţii despre discrepanţele regionale în ceea ce priveşte capitalul educaţional.

”Disparităţile dintre regiunile ţării sunt considerabile: în timp ce Bucureşti-Ilfov înregistrează o pondere a absolvenţilor de învăţământ superior (40%) superioară mediei europene, în alte regiuni situaţia e dramatică: regiunile Nord-Est (12%), Sud - Muntenia şi Sud-Est (13%) sunt regiunile cu cele mai mici ponderi ale absolvenţilor de învâţământ superior din Uniunea Europeană, fiind astfel condamnate la subdezvoltare pe termen lung”, conform informaţiilor publicate de Monitorul Social.

Conform sursei citate, în regiunea Nord-Vest, ponderea absolvenţilor de studii superioare a fost de 20,1% în 2020, a doua cea mai mare valoare după cea din Bucureşti-Ilfov. În regiunea Centru, această pondere a ajuns la 17,1% anul trecut, în Vest a fost de 17%, iar în Sud-Vest Oltenia a fost de 16,7%.