Sorin Maxim, ROREG şi ADR Vest: Vrem să livrăm cursuri pentru antreprenori, beneficiarii de fonduri europene în perioada următoare

Autor: Răzvan Botea 19.10.2021

Sorin Maxim, presedintele ROREG şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, a spus, în cadrul evenimentului BCR – ROREG „Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori”, că ROREG vrea să demareze cursuri practice pentru companii şi alţi beneficiari de fonduri europene.            

„Sunt foarte mulţi care derulează cursuri de management de proiect, dar consistenţa lor poate fi discutabilă.  Vrem să livrăm cursuri pentru beneficiari în perioada următoare. Vrem să oferim modele de contracte, atât cu beneficiarul, dar şi cu cel care face studiul de fezabilitate, proiectul tehnic. Vrem să uşurăm această muncă care va grăbi momentul în care banii intră în piaţă” a spus el.

Banca Comercială Română, în parteneriat cu ROREG (Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România) organizează conferinţa “Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori” în care se va discuta despre ce oportunităţi de finanţare vor fi pentru antreprenorii români, ce actiuni trebuie implementate şi ce sectoare vor fi susţinute cu prioritate în următorii ani. Evenimentul este susţinut de platformele media ale Ziarului Financiar.

Ce a mai spus Sorin Maxim:

Este pentru prima dată când în România faci planificare şi aduci resursele conform planificării. Până acum, la nivel regional făceam planificarea, dar banii veneau prin diferite resurse de la nivel naţional. Nu se cunoştea când finanţarea se va cupla cu planificarea.

Apropo de simplificarea procesului, ne dorim să trecem la o relaţie cu beneficiarul  ca atunci când s-a schimbat telefonul Nokia de la 36 de butoane la un singur buton.

Aceşti bani europeni, care sunt bani publici, vin cu foarte mari rigori din partea UE. Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, programele din zona de finanţare

Programele din zona de finanţare a coeziunii, programele operaţionale regionale vor fi descentralizate la nivelul regiunilor. Exact acesta este rolul asociaţiei, să accelereze acest proces şi să facă să funcţioneze în loc de un motor naţional, cum era până acum, să fie 8 motoare regionale care să funcţioneze sincron.

Ceea ce nu se vede din partea beneficiarilor şi a pieţei libere care îşi doreşte să aibă acces la fonduri europene este că, în spate, noi, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională lucrăm şi deja avem un sistem în pregătire care va gestiona aceste resurse. Ca să gestionezi un miliard de euro per regiune plus o serie de resurse din zona PNRR este nevoie de oameni competenţi şi pregătiţi. Această pregătire a început deja de an.