ZF Live. Daniel Zamfiropol, Corporate Affairs Strategies: Un pat de spital costă 500.000 de euro. Deci un spital cu 100 de paturi va costa 50 milioane de euro

Ziarul Financiar 20.10.2021

Costul „standard“ pentru un pat de spital este de 500.000 de euro, însă aparatura, dotările şi specializările din spital pot conduce la o creştere semnificativă a acestui cost standard, spune Daniel Zamfiropol, expert în proiectarea de spitale livrate la cheie şi senior advisor, în cadrul companiei de servicii de public affairs Cor­porate Affairs Strategies.

„Un pat de spital costă aproxi­mativ 500.000 de euro, deci un spital de 100 de paturi va costa 50 de milioane de euro, însă depinde întotdeauna de dotă­rile şi de facilităţile cu care este echipat un spital, de aceea valoarea unui spital nu poate fi estimată exact. Orice spital de genul acesta, guverna­mental, este un proiect economic care nu este fezabil, nu are viabilitate economică. Deci el nu va produce bani, numai va cheltui şi cu toate acestea ne dormim cu toţii spitale“, a spus Daniel Zamfiropol în cadrul emisiunii online de business ZF Live.