Antreprenori locali. Softronic din Craiova livrează şase locomotive electrice către Suedia

Autor: Mirabela Tiron 20.10.2021

Softronic din Craiova, singura fa­bri­că producătoare de rame şi loco­motive elec­trice din Europa de Est, controlată de patru antre­pre­nori ro­mâni, estimează în acest an afaceri în creştere pâ­nă în 5% faţă de anul an­terior, când a atins nivelul de 120 mil. lei, potrivit oficialilor companiei.

„Am livrat 4 locomotive electrice că­tre transportatorul feroviar de mar­fă din Suedia (Green Cargo) şi aştep­tăm să se facă recepţia pentru încă alte do­uă locomotive elec­tri­ce tot pentru Sue­dia“, a declarat pen­tru ZF Radu Zlatian, directorul de dez­vo­ltare-cercetare al operatorului. Compania a mai avut în acest an co­menzi de la EP Rail şi divizia locală a Deutsche Bahn Cargo, câte două lo­co­motive electrice către fiecare operator.

Înfiinţată în 1991 la Craiova, Softro­nic are singura fabrică ce pro­du­ce rame şi locomotive electrice în Europa de Est şi care vinde în pre­zent locomotivele electrice în străinătate.

„Pandemia a afectat afacerile companiilor feroviare. Sunt puţini cei care au curaj să facă investiţii acum, mulţi preferă să închirieze loco­mo­tive. Acum comenzile se trimit în ultimul moment, perioada de aprovi­zio­nare este lungă, durează şi un an până primim componente electro­nice, este o criză exact ca la compo­nen­tele pe auto.“