Videoconferinţa ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021. Dumitru Nancu, FNGCIMM: Am ajuns la 12.500 de garanţii acordate prin IMM Invest, iar valoarea totală a solicitărilor de garantare este de 8 mld. lei

Autor: Ramona Cornea 20.10.2021

FNGCIMM a ajuns la 12.500 de garanţii acordate antreprenorilor prin programul IMM Invest, iar valoarea totală a solicitărilor de garantare este de 8 mld. lei, afirmă Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

”Pe 20 octombrie am depăşit numărul de 12.000 de garanţii acordate prin IMM Invest, am ajuns la 12.500. În total, împreună cu anul 2020, am atins numărul de 40.000 de garanţii acordate IMM-urilor din România. IMM Invest este singurul program care nu funcţionează după principiul ”primul venit, primul servit.” Anul acesta avem înscrise în platforma IMM Invest un număr de 18.372 de companii, dintre care 2.642 pe Agro IMM Invest şi 15.730 pe programul IMM Invest”, a declarat Dumitru Nancu în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021.

Ce a mai declarat Dumitru Nancu în cadrul videoconferinţei:

·        Ca magnitudine a solicitărilor celor 21 de finanţatori, în acest moment avem consumat de instituţiile financiar bancare 69% din plafonul de 15 mld. lei, partenerii au solicitat 12,8 mld. lei, dintre care 12,5 mld. lei au fost pe IMM Invest.

·        Valoarea totală a solicitărilor de garantare aferente celor 12.500 de garanţii acordate IMM-urilor este de 8 mld. lei, iar instituţiile financiar bancare au acordat mediului de afaceri 10,2 mld. lei.

·        Ce remarcăm în ultima perioadă este că avem patru bănci care au solicitat realocări pentru că au epuizat plafonul. Este clar că IMM Invest rămâne unul dintre programele cele mai accesate de IMM-uri.

·        Întreprinzătorii se îndreaptă spre creditele pentru capital de lucru – dintre cele 12.500 de garanţii, 15% sunt credite pentru investiţii, iar restul de 85% rămâne pentru linia de capital de lucru. Cele mai finanţate activităţi au fost transporturile rutiere, urmate de construcţii, comerţ şi HoReCa.

·        BRD ocupă locul al doilea atât din punctul de vedere al solicitărilor de plafon, cât şi din cel al creditelor aprobate. Ca activitate, primele trei coduri CAEN finanţate sunt agricultura primară, activităţi în ferme mixte şi fabricarea pâinii, industria berii, industria vinului.