Videoconferinţa ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021. Daniela-Elena Rebega, Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală – AM PNDR: La nivel de ţară avem, în medie, 3,3 beneficiari pe comună

Autor: Ramona Cornea 20.10.2021

La nivel de ţară avem, în medie, 3,3 beneficiari de fonduri europene pentru agricultură în fiecare comună, afirmă Daniela-Elena Rebega, director general adjunct, Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală – AM PNDR.

”Per ţară, în medie sunt 3,3 beneficiari la nivel de comună. În viitor, cu ajutorul finanţărilor oferite de Politica Agricolă Comună şi cu ajutorul bugetului naţional, sperăm să ajungem să avem un număr cât mai mare de tineri instalaţi în agricultură”, a declarat Daniela-Elena Rebega în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021.

 

Ce a mai declarat Daniela-Elena Rebega în cadrul videoconferinţei:

·        Programul nostru este unul dintre cele care au mers întotdeauna foarte bine, noi am avut mereu beneficiari peste sumele alocate, am activat inclusiv un mecanism de supracontractare pentru a putea da posibilitatea de a avea o plajă cât mai mare de beneficiari din care să selectăm cele mai bune proiecte.

·        În momentul în care există beneficiari care au accesat anumite instrumente financiare precum IMM Invest, este imposibil ca ei să fie luaţi ca atare şi finanţaţi prin alte programe, având în vedere că fiecare program are propriile lui reguli. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală funcţionează în conformitate cu Regulamentul 1305, sunt prevăzute condiţiile minime de eligibilitate pe care noi le dezvoltăm în fişele măsurilor şi în ghidul solicitantului. O abordare de genul acesta nu este posibilă din punct de vedere legal. Se pot găsi tot felul de instrumente prin care să îi ajutăm, pot fi implementate anumite măsuri de debirocratizare, dar nu finanţarea ca atare din alt program.

·        Politica Agricolă Comună este în un proces de reformă la nivel european, o reformă care nu s-a finalizat nici în momentul de faţă. Astfel, Comisia Europeană a dat posibilitatea statelor membre să se folosească de bugetul acordat pentru anii 2021 şi 2022 şi să activeze măsuri în această perioadă, una care este numită perioadă de tranziţie. Astfel, România a beneficiat de 3,2 mld. euro şi a ales să finanţeze măsuri deja existente în program, măsuri care au fost readaptate la nevoile actuale.

·        În momentul de faţă există o serie de măsuri pe care le vom lansa până pe 2 noiembrie: am început pe 28 iulie cu primele de asigurare pentru culturi, unde  am avut o alocare de 31 mil. euro, apoi pe 29 iulie am lansat măsura de înfiinţare a grupurilor de producătorilor agricole, cu o alocare de 6,7 mil. euro. Pe 27 august a fost lansată măsura destinată instalării tinerilor fermieri, unde am avut 100 mil. euro. Aici am avut două componente – 30 mil. euro pentru zona montană şi 70 mil. euro pentru restul ţării. Tânărul fermier este cel cu vârsta până la 41 de ani, care are competenţe şi care este şef al exploataţiei pentru prima oară.

·        Numărul total de beneficiari ai proiectelor contractate, proiecte care sunt în derulare, este de 71.000 şi 49.000 de contracte sunt implementate până în momentul de faţă.

·        În momentul de faţă, pentru diaspora avem 194 de cereri de finanţare contractate. Cererile de finanţare depuse pentru programul pentru diaspora au avut o valoare de 832 mil. euro, iar ca număr de contracte vorbim de 10.000.