Problemele gigantului imobiliar Evergrande, ale cărui acţiuni s-au oprit din tranzacţionare în ultimele două săptămâni, duc valoarea acţiunilor îngheţate din Hong Kong la un nivel record, 61 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 20.10.2021

Îndelunga suspendare a acţiunilor Evergrande a ridicat valoarea acţiunilor îngheţate din Hong Kong la un nivel record de 61 de miliarde de dolari, notează Financial Times.

Dezvoltatorul de real estate Evergrande şi-a oprit din tranzacţionare acţiunile listate în Hong Kong pe data de 4 octombrie, întrerupând între timp şi acţiunile diviziei de servicii imobiliare. Compania a declarat că mişcarea vine în urma unei „posibile oferte generale” pentru totalul valorilor mobiliare.

Însă la două săptămâni de la anunţ, societatea nu a dezvăluit nimic despre acord şi nu a lansat nicio declaraţie cu privire la cele cinci emisiuni de obligaţiuni pe care nu a putut să le acopere, în valoare de 275 de milioane de dolari.

Experţii susţin că piedicile puse de Evergrande investitorilor au afectat reputaţia Hong Kongului de a furniza o bază de investiţii în Republic Populară Chineză, cu fundamente în normele financiare internaţionale. Între timp, criza de lichiditate a Evergrande rămâne intens monitorizată de pieţele globale.

Oprirea proceselor de tranzacţionare a dus valoarea acţiunilor îngheţate pe bursa din Hong Kong la 61 de miliarde de dolari, de la doar 3,9 miliarde la sfârşitul lui 2020.

„Drepturile acţionarilor minoritari sunt erodate de la o zi la alta... Evergrande rămâne un barometru pentru Hong Kong”, a declarat Jane Moir, director de cercetare al Asociaţiei pentru Guvernanţă Corporativă din Asia.

O persoană apropiată de deţinătorii de obligaţiuni offshore a descris lipsa de informaţii cu privire la lichiditate drept „stranie şi impertinentă”. Bondurile offshore ale Evergrande se tranzacţionează la 20 de cenţi pe dolar, sugerând că investitorii se aşteaptă la un default.

Default-urile plutesc deasupra tot mai multor dezvoltatori imobiliari chinezi. Beijingul încearcă să calmeze investitorii în ceea ce priveşte situaţia Evergrande

Regulile de listare din Hong Kong spun că orice oprire a acţiunilor „ar trebui să fie efectuată pentru o perioadă cât se poate de scurtă”. Însă lista de acţiuni îngheţate ajunge acum la 140, conform datelor Refinitiv, reprezentând 6% din totalul pieţei.

Suspendarea proceselor de tranzacţionare poate să dureze 18 luni înainte ca o societate să fie delistată de pe bursa din Hong Kong. Prin comparaţie, limita impusă de bursa din Londra este de trei ori mai mică.