ZF IT Generation. Inesa Schmidt şi Marius Trifu, cofondatori 2Space, proiectul desemnat „Start-up-ul anului“ în finala programului Innovation Labs: Căutăm o finanţare de 2 milioane de euro

Autor: Adrian Seceleanu 21.10.2021

Daniel Rosner, program manager Innovation Labs: În ultimele 12 luni am avut şase echipe alumni Innovation Labs ce au ridicat împreună 2,9 milioane de euro în special din zona de medtech şi zona de cybersecurity.

2Space, proiectul desemnat miercuri seară “Start-up-ul anului” în finala programului de preaccelerare pentru start-up-uri tech Innovation Labs, are în plan să obţină o finanţare de 2 milioane de euro pentru a continua dezvoltarea proiectului, au declarat doi dintre fondatori în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

„Suma de care noi estimăm că avem nevoie este undeva la 2 milioane de euro. Avem deja discuţii pentru o rundă de finanţare”, a spus în cadrul emisunii Marius Trifu.

Ce îşi propune mai exact start-up-ul? „Noi dezvoltăm rachete dedicate exclusiv nanosateliţilor, acei sateliţi până în 10 kilograme. Scopul nostru este să oferim lansări rapide, precise şi la un preţ accesibil pentru că momentul curent singura soluţie de pe piaţă este ridesharingul, rachete care transportă doar cantităţi foarte mari în spaţiu şi asta vine cu mai multe impedimente iar noi încercăm să găsim o altă alternativă pentru oamenii care trebuie să transporte cantităţi mai mici în spaţiu şi mai mult mai precis. Practic echipa noastră este multidisciplinară, avem în ea ingineri specializaţi pe fiecare sistem al rachetei dar şi o comunitate de oameni pasionaţi - de la economişti până la ingineri sau pur şi simplu programatori care îşi doresc să activeze în această industrie. Ne ajută şi suntem în căutare de oameni care sprijină care susţine educaţia şi inovaţia pentru a putea reprezenta România în industria spaţială”, a explicat Inesa Schmidt, cofondatoare a 2Space.

Participarea la programul Inno­va­­tion Labs a fost una extrem de uti­lă, au spus cofondatorii proiec­tu­lui. „Pentru noi Innovation Labs a fost o experienţă extrem, extrem de u­tilă.“

„În primul rând sesiunile de mentorat ne-au ajutat enorm. Am avut ocazia să cunoaştem o mulţime de oameni foarte dispuşi să ne ajute, să ne asculte şi să găsească soluţii la care nici măcar nu ne-am fi gândit, sau să ne dea contextul de găsi soluţii. Daniel Rosner de asemenea ne-a fost îndrumător şi mentor chiar de dinainte şi îi suntem extrem de recunoscători. Iar legat de finală putem spune că a fost o surpriză destul de mare pentru că la noi finala s-a suprapus oarecum şi cu un alt eveniment la care am participat în Portugalia unde am reprezentat România la un concurs internaţional. Am ajuns oarecum în ultima clipă în România”, a adăugat Schmidt.

Calitatea şi numărul echipelor participante la Innovation Labs sunt în creştere, lucru demonstrat şi de faptul că mai mulţi „absolvenţi” ai programului au luat finanţări de milioane de euro, a explicat în cadrul emisiunii Daniel Rosner, program manager în cadrul Innovation Labs. „În ultimele 12 luni am avut şase echipe alumni Innovation Labs ce au ridicat împreună 2,9 milioane de euro în special din zona de medtech şi zona de cybersecurity. Vedem şi o creştere foarte mare şi un interes foarte mare spre zona de inteligenţa artificială în particular de machine learning.”