Bitcoinul, la un nou nivel record de 66.000 de dolari după istorica lansare a ETF-ului din Statele Unite. Randamentul de la începutul anului depăşeşte 127%

Autor: Eduard Ivanovici 20.10.2021

Bitcoinul a ajuns miercuri la un nou maxim istoric de 66.100 dolari, în creştere cu 5,7%, pe măsură ce investitorii au salutat lansarea primului ETF (exchange traded fund) futures cu expunere pe crypto din Statele Unite, conform datelor agregate de CoinDesk.

În prima zi a anului, preţul unui Bitcoin era de aproape 29.000 de dolari, ceea ce înseamnă că randamentul din 2021 depăşeşte 127%.

Totodată, sentimentul pieţei din SUA a fost alimentat de comentariile investitorului Paul Tudor, care a declarat că Bitcoinul este un activ de refugiu mai bun decât aurul.

„Bitcoinul constituie o acoperire grozavă. Spaţiul crypto câştigă în mod clar cursa împotriva aurului. De asemenea, cred că moneda este o acoperire bună în faţa inflaţiei”, a spus Tudor, potrivit CNBC.

ETF-ul ProShares Bitcoin Strategy, care monitorizează contracte futures pe Bitcoin, a crescut cu aproape 5% în prima zi de tranzacţionare pe Bursa din New York.

Nu toată lumea din industria crypto a fost impresionată. Unii investitori în Bitcoin îşi doresc un ETF care monitorizează preţul actual, în detrimentul contractelor futures.

„Este bine că există mai multe produse, însă nu văd sensul în a investi într-un ETF futures pe Bitcoin când poţi cumpăra moneda direct din piaţă”, spune Jodie Gunzberg, managing director al indicilor CoinDesk.

Totuşi, lansarea fondului marchează un moment extrem de important pentru sectorul crypto, care a încercat de-a lungul anilor să schimbe percepţia Wall Street-ului cu privire la monedele virtuale.

Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, s-a apreciat cu 5% la peste 4.000 de dolari. XRP şi Polkadot au înregistrat creşteri de 4,3% şi, respectiv, 5%. Solana este pe plus cu 4,8%.