ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice Horia Cardoş, CEO, Agroland: Pentru 2022, vom avea cel mai mare preţ la alimente la nivel global, cel mai mare preţ la fertilizanţi şi, probabil, cel mai mare deficit din punct de vedere al balanţei cerealelor la nivel global

Autor: Alexandra Matei 21.10.2021

Horia Cardoş, CEO al Agroland, susţine că în 2022 se va înregistra cel mai mare preţ la alimente la nivel global, lucru care va influenţa, de asemenea, şi situaţia României. În plus, creşterea de preţ se va vedea şi în cazul fertilizanţilor, însă, în acelaşi timp, va exista şi cel mai mare deficit din punct de vedere al balanţei cerealelor la nivel global.

„Avem nişte producţii record, ceea ce este foarte bine pentru România şi pentru fermierii din România. Aş vrea să punem în context global ceea ce se întâmplă în agricultură, pentru că şi ea este conectată, la fel ca celelalte sectoare economice, cu ceea ce se întâmplă la nivel global. Ne menţinem cu succes în primii 10 exportatori de cereale, datorită acestor producţii fantastice. Aş vrea să dau însă nişte cifre. Pentru al doilea an consecutiv, balanţa cerealelor la nivel global este negativă, adică consumăm mai multe cereale la nivel global decât producem în anul respectiv. Pentru 2022, vom avea cel mai mare preţ la alimente la nivel global, cel mai mare preţ la fertilizanţi la nivel global şi probabil cel mai mare deficit din punct de vedere al balanţei cerealelor la nivel global. Nu vreau să sune foarte prăpăstios, dar sunt nişte realităţi care ne vor influenţa”, a declarat acesta în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.