ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Gabriel Pralea, Director Reţea, CEC Bank: Deşi avem o productivitate mult sub media europeană, avem, în acelaşi timp, una dintre cele mai bune dinamici din punct de vedere al productivităţii

Autor: Alexandra Matei 21.10.2021

România are, într-adevăr, o productivitate care se situează mult sub media europeană, însă, consideră Gabriel Pralea, Director Reţea al CEC Bank, este una dintre ţările cu cea mai bună dinamică din punct de vedere al productivităţii.

De-a lungul timpului, fermierul român s-a schimbat, exploatările agricole au crescut, iar această dinamică bună a productivităţii pe care România o are a fost susţinută de accesul mult mai facil la finanţare şi de faptul că cele mai multe dintre investiţii au fost gândite cu acest scop.

„Acum 10 ani, mare parte din exploatările agricole erau din categoria celor de subzistenţă. Peste 80% dintre cei din domeniu erau fermieri care îşi lucrau grădina din jurul casei sau alte terenuri foarte mici, iar aproximativ 30% din populaţia ocupată a României era în sectorul agricol. Lucrurile s-au schimbat substanţial. Deşi avem o productivitate mult sub media europeană, avem, în acelaşi timp, una dintre cele mai bune dinamici din punct de vedere al productivităţii. Aceasta cred că a fost susţinută de două lucruri. Unul este accesul mai uşor la finanţarea de orice fel şi al doilea este faptul că aceasta s-a dus în investiţii care au susţinut creşterea productivităţii, cum ar fi maşini, echipamente, tehnologie şi, în ultima vreme, digitalizarea businessurilor agricole”, a declarat acesta, în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.