ZF Investiţi în România! Daniel Stănescu, Global Company Incorporate: Bugetul submăsurii 6.2 din PNDR ar trebui să fie mai mare de 50 mil. euro, pentru că efectele se văd rapid în economie

Autor: Alex Ciutacu 08.11.2021

Bugetul total al submăsurii 6.2 din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ar trebui să fie mai mare de 50 de milioane de euro, în contextul în care efectele acestui instrument se văd rapid în economie, a explicat Daniel Stănescu, general manger al companiei de consultanţă pentru fonduri europene Global Company Incorporate, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Chiar într-o discuţie recentă Liviu Moraru, direc­to­rul AFIR, spunea că acest buget este foarte mic în con­di­ţi­ile actuale. S-ar fi bucurat să aibă un buget mult mai ma­re pentru această submăsură pentru că efectele se văd ra­pid în economie. În momentul în care s-au accesat pro­iec­te­le, banii respectivi intră direct în economie, întrucât fie­care beneficiar va primi acel avans de 75% din sumă pe care îl foloseşte să cumpere echipamente, să construiască“. 

Submăsura 6.2 gestionată de Agen­ţia pentru Finan­ţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se adresează în principal startup-urilor sau fermierilor la înce­put de drum care vor să îşi diver­sifice activitatea. Finanţările pot fi de 50.000 sau 70.000 de euro, în funcţie de domeniul de activi­tate, iar principalul avantaj al aces­tui instrument este că vine cu fi­nan­ţare nerambursabilă în proporţie de 100% din sumă. 

„Banii se plătesc în două eta­pe: pri­ma tranşă de plată înseam­nă 75% din valoarea proiectului, iar res­tul vor fi primiţi în mo­mentul în care îşi vor îndeplini planul de afa­ceri împreună cu obiectivele obli­gatorii şi suplimentare, pre­cum şi faptul că au cheltuit toţi banii. Practic, ei trebuie să cheltuiască de la ei din buzunar sau din veniturile încasate diferenţa până la 50.000 sau 70.000 de euro“. 

Totodată, un obiectiv obligatoriu al acestei submăsuri arată că beneficiarul trebuie să încaseze minimum 25% din prima tranşă într-o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului. 

„Dacă ei nu încep implementarea planului de afaceri în primele 3 luni de la data acordării deciziei de finanţare, riscă să piardă finanţarea şi automat să returneze banii pe care i-au primit ca sumă forfetară“. 

În cazul submăsurii 6.2, firma poate fi chiar şi proaspăt înfiinţată, însă sediul social şi punctul de lucru trebuie să fie în zona rurală, atât pe perioada de implementare, cât şi pe perioada de monitorizare care înseamnă trei ani de la momentul în care beneficiarul primeşte ultima tranşă de bani. O altă condiţie este ca finanţarea să vină în sprijinul diversificării, adică pentru o activitate nouă pentru beneficiar. 

Cele mai mari punctaje pe această submăsură se obţin pentru activităţi de producţie, activităţi medicale şi sanitar-veterinare, precum şi pentru servicii turistice. Trebuie menţionat că în cazul turismului sunt încadrate parcuri de autorulote, campinguri şi bungalouri. 

„În primul rând, se punctează activitatea de fermier. Dacă nu eşti fermier şi nu ai avut nicio activitate ca şi fermier ai pierdut din start un punctaj. (...) În momentul în care s-au făcut ghidurile au gândit ca lucrurile să fie echilibrate într-un fel sau altul. Dacă mergi pe sectorul medical, nu primeşti punctaj la partea de producţie, spre exemplu, ceea ce face ca punctajul total să nu fie unul foarte mare“. 

Submăsurile 6.2 şi 6.4 au fost lansate la finalul lunii octombrie, iar perioada de depunere este stabilită până la data de 30 ianuarie 2022, în cazul 6.2, respectiv 1 februarie 2022, în cazul 6.4.

 

Submăsura 6.4

Bugetul submăsurii 6.4 se ridică la 100 de milioane de euro, iar programul este gândit cu finanţări cuprinse între 25.000 şi 200.000 de euro, unde beneficiarul trebuie să vină cu o cofinanţare de 10% sau 30%, în funcţie de criterii. 

„Cine se încadrează la 6.2 pentru sumele de 70.000 de euro – adică producţie, servicii medicale şi turistice – se încadrează pe 6.4 la maximul de 200.000 de euro, cu o cofinanţare de 10% din partea beneficiarului. Cine se încadrează pe 6.2 la 50.000 de euro, adică servicii, poate ajunge pe 6.4 la maximul de 200.000 de euro, dar finanţarea din partea agenţiei este de 70%, cu 30% din partea beneficiarului“. 

Punctajele acestei submăsuri sunt similare cu cele de la 6.2, dar trebuie menţionat că cei care au activitate agricolă înregistrată de cel puţin un an de zile primesc un punctaj suplimentar. Totodată, o firmă care a avut profit operaţional în ultimii doi ani primeşte mai multe puncte. 

„Mai avem investiţiile în IT&C, unde se încearcă o corelare cu obiectivul de digitalizare. Orice activitate are nevoie şi de partea de IT&C, majoritatea oamenilor când creionează un proiect uită de compnentele IT&C, computere, roboţi, digitalizare, inclusiv soluţii software. (...) Antreprenorii uită să se concentreze pe aceste aspecte, dar acum fiind vorba de îndeplinirea unui punctaj vor fi practic dirijaţi de către consultanţi să aloce nişte sume pentru aceste activităţi, pentru că altfel nu vor obţine punctajele respective“. 

Global Company Incorporate este o companie de consultanţă pentru finanţări nerambursabile. Daniel Stănescu a explicat că lucrează în prezent pe circa 25 de proiecte pentru submăsurile 6.2 şi 6.4, în timp ce poartă discuţii cu mai mulţi clienţi pentru categoriile din submăsurile 4.1 din PNDR.