ZF Live: România vrea să-şi crească de peste două ori capacitatea de import-export de energie în 10 ani. Bogdan Toncescu, CEO, Transelectrica: Lucrăm la devansarea termenelor

Autor: Roxana Petrescu 22.10.2021

România poate aduce de peste graniţe circa 3.000 MW de energie, importurile fiind în multe zile principala sursă de acoperire a consumului intern, în contextul lipsei totale de investiţii în unităţi noi de producţie. Până în 2025, Transelectrica vrea ca această capacitate să ajungă la 5.500 MW, iar în 2030 la 7.000 MW, eforturile fiind depuse în sensul devansării acestor termene.

„În luna iulie a fost aprobat un plan de acţiuni pentru creşterea capacităţii transfrontaliere până în 2025 la 5.500 MW, iar pentru 2030 la 7.000 MW. Bineînţeles, ne gândim să devansăm termenele“, a declarat Bogdan Toncescu, directorul general al Transelectrica, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Una dintre marile probleme privind realizarea acestor proiecte, de importanţă naţională, este chiar procesul de avizare.

„Istoric avem proiecte care au întârziat cu 3-5 ani de zile din cauza unor astfel de probleme (avize), partea de execuţie este stabilită prin contract şi de obicei nu este depăşită, dar această perioadă de dinaintea execuţiei poate dura foarte mult. De exemplu, la linia Arad-Nădab, din cauza a 12 stâlpi, am întârziat mai mult de cinci ani de zile.“