ZF Live. Bogdan Toncescu, Transelectrica. România vrea să-şi crească de peste două ori capacitatea de import-export de energie în 10 ani. Toncescu, Transelectrica: Lucrăm la devansarea termenelor

Autor: Roxana Petrescu 22.10.2021

România poate aduce de peste graniţe circa 3.000 MW de energie, importurile fiind în multe zile principala sursă de acoperire a consumului intern, în contextul lipsei totale de investiţii în unităţi noi de producţie. Până în 2025, Transelectrica vrea ca această capacitate să ajungă la 5.500 MW, iar în 2030 la 7.000 MW, eforturile fiind depuse în sensul devansării acestor termene.

În contextul în care proiectele de investiţii în zona de producţie de energie bat pasul pe loc de 30 de ani, creşterea capacităţii trans­fron­taliere, prin care se pot face schim­buri mai mari de energie cu statele vecine, este o garanţie pentru asigurarea consumului intern.

„În luna iulie a fost aprobat un plan de acţiuni pentru creşterea capacităţii trans­fron­taliere până în 2025 la 5.500 MW, iar pentru 2030 la 7.000 MW. Bineînţeles, ne gândim să devansăm termenele, am definit deja o listă de 20 de proiecte pe care vrem să le declarăm de importanţă naţională care să facă posibilă creşterea acestei capacităţi mai repede“, a declarat Bogdan Toncescu, directorul general al Transelectrica, în ca­drul emisiunii de business ZF Live. Potrivit acestuia, în prezent capacitatea trans­frontalieră a României este de 3.000 MW.