Studiu: Românii trăiesc în cele mai aglomerate locuinţe din Europa, dar peste 80% dintre ei spun că au suficient spaţiu

Autor: Roxana Rosu 22.10.2021

Românii trăiesc în cele mai aglomerate locuinţe din UE cu o rată a supraaglomerării de 45,8%, faţă de media europeană de 17%, potrivit datelor Eurostat pe 2019, dar 90% dintre ei sunt mulţumiţi de locuinţa personală, iar 84% spun că au suficient spaţiu, conform unui barometru realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”.

Eurostat consideră că o persoană locuieşte într-o gospodărie supraaglomerată dacă în locuinţă nu există o cameră pentru un cuplu, pentru fiecare persoană singură cu vârsta peste 18 ani, pentru o pereche de adolescenţi (12 ani până la 17 ani) de acelaşi sex, pentru fiecare adolescent de sex diferit şi pentru o pereche de copii (sub 12 ani). De exemplu, un apartament cu două camere în care locuieşte o familie formată dintr-un cuplu şi un copil este considerat supraaglomerat.

În acelaşi timp, o proporţie masivă de respondenţi (87%) spune că locuinţa în care locuiesc este locuinţă proprietate personală neipotecată (iar 64% spun că locuiesc în locuinţă individuală separată).