​Cătălin Ene, Macro Suin: Produceam 50.000 de porci pe an şi acum avem ferma goală. Mergem spre 100% importuri de carne de porc, din cauza pestei porcine

Autor: Florentina Niţu 22.10.2021

♦ În prezent, pesta porcină africană evoluează în 20 de ferme comerciale şi sunt afectate aproape 370.000 de animale.

Sectorul de creştere a porcinelor, impactat de la mijlocului anului 2017 de virusul pestei porcine africane, îşi continuă declinul pe fondul lipsei de interes al statului, 585 de focare evoluând în prezent în România, arată datele de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din numărul total, 20 de focare sunt în ferme comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A, de peste cinci animale, şi afectează aproape 370.000 de porcine.  

„În momentul de faţă, la nivel naţional, importăm 80% din carnea de porc pe care o consumăm şi mergem spre 100%, pentru că tot ce vine din import vine cu preţuri mici, deocamdată, şi cumpărătorii o preferă. Mai sunt foarte puţini producători în România, pentru că pesta porcină africană ne-a ucis animalele, la majoritatea. Noi, produceam 50.000 de porci pe an şi acum avem ferma goală”, spune Cătălin Ene, administrator al complexului de creştere a porcilor Macro Suin.

El deţine o fermă în Costeşti, judeţul Argeş, împreună cu asociatul său Mihai Cîrstea, care a fost afectată anul trecut de virusul pestei porcine africane. Acolo, creştea 25.000 de capete de porci deodată şi avea două cicluri pe an. Antreprenorul afirma atunci că încearcă să repopuleze ferma, dar aştepta despăgubiri de 5 mil. euro de la stat şi menţiona că o să dureze 1-1,5 ani până o să poată comercializa din nou carne de porc.

„Un coleg de braslă spunea acum câteva zile că în maximum 6 luni şi celelalte exploataţii comerciale rămase în picioare vor fi afectate de pesta porcină africană, iar autorităţile nu fac nimic şi vom rămâne doar cu porcii din gospodăriile populaţiei. Fără producători români, vor creşte şi preţurile cărnii de porc”, a mai spus Ene.

La începutul anului a fost dat Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine (porci), în România, din cauză că pesta porcină africană a produs în patru ani pierderi imense economiei româneşti: peste 700.000 animale sau fost ucise şi deficitul balanţei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. Însă, potrivit specialiştilor din domeniu, pierderile provocate de pesta porcină economiei se ridică la 2 miliarde de euro.

În luna iunie a acestui an, a fost dată o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind creşterea porcinelor şi pentru aprobarea programului privind supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România, un proiect de 46 de pagini, numit „Planul de contingenţă al României pentru pesta porcină africană”. Adian Oros, ministru al Agriculturii de doi ani, la bază medic veterinar, a menţionat deseori că îşi doreşte să oprească evoluţia pestei porcine africane, însă în practică s-a întâmplat invers, virusul s-a extins puternic în mandatul său.

„Energia nu e un factor major pentru scumpirea cărnii de porc, ci cerealele, care aproape s-au dublat într-un an, şi evoluţia pestei porcine africane”, a mai spus Ene. 

Macro Suin deţine propria bază cerealieră cu o capacitate de depozitare de până la 18.000 de tone de cereale, o fabrică de nutreţuri combinate, o fermă de reproducţie şi îngrăşat porcine şi un abator. Compania a avut o cifră de afaceri de 60 mil. lei în 2020, după afaceri de 64 mil. lei în anul precedent, dar cu un profit de 14 mil. lei, faţă de 1 mil. lei în 2019, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Cei doi acţionari au şi un business în domeniul imobiliar, construiesc blocuri în Piteşti, şi au anunţat în acest an că vor construi şi în Bucureşti.

 ​