Noi restricţii privind circulaţia persoanelor pe timp de noapte urmează să intre în vigoare. Ce trebuie să ştie persoanele nevaccinate

Autor: Robert Manea 22.10.2021

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidenţă din localitate să se impună restricţii de ciruclaţie de la ora 22.00.

Astfel, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este interzisă între orele 22.00-05.00, indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile.

Sunt exceptate persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în intervalul orar când sunt restricţii de circulaţie restul populaţiei, nevaccinată, poate să se deplaseze în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente, sunt permise deplasările persoanelor în afara localităţilor dacă se află în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.  

Sunt permise deplasările din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, oamenii sunt obligaţi să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetăţenilor străini şi apatrizi, documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, documentul care atestă trecerea, prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză sau prezentat în limba română.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.