Cu paşi mari spre viitor

Autori: Bogdan Cojocaru , Răzvan Botea 25.10.2021

Austria, pentru publicul larg, înseamnă mai întâi de toate Alpi, schi, zăpadă şi turism. Pentru publicul mai informat, Austria înseamnă OMV, Strabag, Erste,  Raiffeisen, Voestalpine, asigurări. Benzină, credite, construcţii şi oţel dur. Însă ţara alpină este mai mult decât atât. Este poarta Occidentului spre Europa Centrală şi de Est. Şi pentru regiune poate fi un ghid spre următorul pas de dezvoltare economică. 

Viena se transformă în capitala financiară a Estului, într-un City of London sau Frankfurt pe Dunăre. Austria în sine tinde să devină o Silicon Valley a estului, proces accelerat de pandemia de COVID-19 şi de perturbările provocate de aceasta în lanţurile de aprovizionare. Un unicorn austriac se numără printre primele 70 cele mai mari companii din lume. Este vorba de o companie de tehnologie care explorează inteligenţa artificială.

De asemenea, un mare producător de cipuri tocmai şi-a deschis o fabrică în Austria, în plină criză mondială de semiconductori. Spre deosebire de vecina mai mare Germania, Austria nu este cunoscută pentru mărci auto vedete şi nici pentru branduri care monopolizează diverse nişe industriale.

Însă, după cum arată un studiu al UniCredit Bank Austria, industria austriacă nu stă în loc ci, din contră, avansează rapid. Analiza a relevat că industria Austriei a crescut cu 60% în ultimii 20 de ani. Cea germană a progresat cu doar 35%. Suplimentul ZF „Austria, cu paşi mari spre viitor“ încearcă să facă o fotografie a acestor transformări. De asemenea, evidenţiază transformările făcute de companiile austriece în economia românească. 

Fie că este vorba de domeniul construcţiilor, bancar, industrial etc. companiile cu capital austriac reprezintă al doilea cel mai mare investitor străin în România, cu un stoc de 10 miliarde de euro investiţii străine directe la finalul lui 2019, cele mai recente date publicate de Banca Naţională a României (BNR) şi având astfel o pondere de 12% în investiţiile străine directe în România.