Centrul de inovaţie din inima Europei

Autor: Bogdan Cojocaru 25.10.2021

Austria este unul dintre inovatorii puternici ai Uniunii Europene şi cea mai bună ţară din Europa Centrală şi de Est la acest capitol, arată un clasament al Comisiei Europene. Este în acest grup, alături de ţări precum Germania, Olanda, Finlanda şi Suedia, de cel puţin şapte ani. Un alt studiu, publicat de UniCredit Bank Austria, spune că industria austriacă a crescut cu 60% în ultimele două decenii, în timp ce avansul mediu în zona euro a fost de 10%. Nici chiar în Germania, forţa economică principală a Europei, sectorul nu a putut creşte atât de mult. Între inovaţie şi dezvoltarea industrială este o legătură strânsă. Iar niciuna nu este posibilă fără investiţii în cercetare şi dezvoltare (R&D).

Cea mai mare parte din aceste investiţii vine chiar de la companiile austriece, ponderea în total fiind în jur de 50%. De la stat vin circa 35% din cheltuieli, iar restul de la investitori străini, în principal companii, potrivit datelor guvernamentale. O parte considerabilă o reprezintă contribuţii de la multinaţionale ale căror subsidiare austriece au acolo operaţiuni de R&D şi care folosesc fonduri din pro­gramele de cercetare ale Uniunii Europene. Spre exemplu, Austria este un centru important de inovaţie pentru colosul german industrial Bosch Group. Mai bine de o treime din cei aproape 3.000 de angajaţi ai Bosch din Austria sunt implicaţi în R&D.

În ultimul deceniu, arată cifrele ministerului de resort din Austria, cheltuielile cu R&D au crescut cu 65%. În 2019, acestea s-au situat la aproape 12 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o intensitate a inovaţiei - cheltuieli cu R&D ca pondere în PIB - de peste 3%. În unii ani, investiţiile în cercetare au crescut chiar mai rapid decât PIB-ul. Spre comparaţie, intensitatea medie la nivelul UE28 este de 2%. În 2019, anul celor mai recente date, doar Suedia a avut rezultate mai bune decât Austria.

În clasamentul inovaţiei realizat de Comisia Europeană, Austria ocupă locul 8, fiind printre ţările etichetate ca inovatori puternici. Liderii clasamentului şi liderii inovaţiei sunt Suedia, Finlanda, Danemarca şi Belgia. Austria nu se află la distanţă mare în spate faţă de Germania şi este clasată mai bine decât Franţa.

Ţările est-europene ocupă ultimele locuri. Scorurile pe care se bazează clasamentul CE reflectă o evaluare comparativă a performanţei în cercetare şi dezvoltare şi forţa, dar şi slăbiciunile, relative ale sistemelor de cercetare şi dezvoltare din statele membre ale UE.      În timp ce guvernul şi companiile investesc în inovaţie, industria austriacă creşte. Sectorul s-a extins cu 60% din 2000 până în 2020, la un avans mediu de 10% în aceeaşi perioadă pentru ţările din zona euro, arată o analiză a UniCredit Bank Austria. Chiar şi pentru Germania, motorul de creştere economică al UE, creşterea industriei a fost de doar jumătate din cea din Austria.

În timp ce toate industriile austriece au cunoscut un ritm de avans mai mare decăt industriile din ţările din zona euro, cea mai mare parte a creşterii provine din sectorul ingineriei mecanice, care s-a extins cu 140% – de 10 ori mai mult decât media zonei euro şi de trei ori mai rapid decăt sectorul ingineresc din Germania.

Potrivit raportului, sectorul industrial al Austriei este deja pe drumul cel bun spre reconstrucţie după căderea din pandemie. Criza a provocat un colaps de 25%, însă industria a recuperat deja tot ce a pierdut la mijlocul acestui an.

Această poveste de succes nu este garan­tată să continue, deoarece schim­bările climatice şi digitalizarea presupun noi provocări pentru sectorul industrial, a explicat economistul şef al UniCredit Bank Austria, Stefan Bruckbauer. Cu toate acestea, evoluţiile recente arată că – industria austriacă este capabilă de performanţă chiar şi în perioade dificile“, a adăugat el.