Raliu de 350% pentru SPAC-ul asociat cu noua companie de social media a lui Donald Trump, care va lansa o reţea de socializare numită „Truth Social”

Autor: Eduard Ivanovici 25.10.2021

11 hedge fund-uri au obţinut într-o singură zi câştiguri potenţiale în valoare de câteva milioane de dolari, după ce acţiunile unui SPAC (special purpose acquisition company) care a fuzionat cu noua companie de social media a lui Donald Trump au crescut cu 350% joi şi cu peste 55% în şedinţa pre-market de vineri.

Fostul lider de la Casa Albă a lansat săptămâna trecută un outlet de social media numit „Truth Social”, care plănuieşte să concureze cu giganţi precum Facebook şi Twitter, creând o platformă pentru suporterii de dreapta, în contextul în care Trump ar putea candida în 2024 pentru funcţia de preşedinte. Înainte de asaltul asupra Capitolului SUA, Trump avea 89 de milioane de urmăritori pe Twitter.

În septembrie, hedge fund-urile au cumpărat oferta publică iniţială a unui SPAC, Digital World Acquisition Corporation, promovat de Patrick Orlando, un sponsor a trei alte SPAC-uri care au tranzacţionat instrumente financiare derivate la BT Capital Markets şi Deutsche Bank. Investitorii au deţinut aproape tot IPO-ul Digital World, în valoare de 293 de milioane  de dolari, compania listând 25 de milioane de unităţi. Totodată, grupul a oferit stimulente generoase persoanelor care au participat la semnarea acordului, înţelegerea fiind prost primită de unii investitori.

Investitorii din cadrul IPO-urilor efectuate prin SPAC-uri nu au nicio modalitate de a afla compania pe care o vor lansa pe piaţa de capital.

Totuşi, acordul cu Trump este lucrativ, având în vedere că totalul de 25 de milioane de unităţi valora zilele trecute peste un miliard de dolari. În timpul şedinţei de tranzacţionare de joi, Digital World era printre cele mai tranzacţionate societăţi la nivel mondial, cu aproape 300 de milioane de acţiuni pe fondul unui volum de 5 miliarde de dolari. Un investitor major, prezent în consorţiul de listare, a spus că a realizat una dintre cele mai bune tranzacţii din cariera sa.

Între timp, un alt investitor susţine că şi-a vândut întreaga participaţie de 10% la Digital World, înainte ca preţul să înceapă să crească. „Ideea că l-aş ajuta pe Trump să creeze un business concentrat pe fake news, numit «Truth», mă face să vărs”, a declarat investitorul. Platforma Truth Social, dezvoltată de Trump Media & Technology Group, va fi disponibilă pe bază de invitaţie începând cu luna viitoare, urmând să fie valabilă la începutul lui 2022 pe întreg teritoriul Statelor Unite. Reţeaua intenţionează să creeze un serviciu de abonament „video-on-demand”.