22 octombrie 2021 – Paharul cu… visuri: ... plin de visuri. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 23.10.2021

Nu cred că există români bucuroşi de ceea ce se întâmplă în ţară. (Excepţia ar putea-o constitui un număr de politicieni.)

Pe de altă parte, proiectelr mari ale României întârzie să apară. Nu sunt nici măcar sub forma unor idei largi.

În lipsa enunţării, conceptualizării, adaptării şi demarării unor proiecte de educaţie, cercetare, infrastructură, sănătate ş.a.m.d. îndrăznesc să (re)compun angajarea în unele mai puţin costisitoare, fără echivocul încadrării politice, de bun simţ, cu beneficii imense pentru români şi pentru imaginea României.

Astăzi, am putea visa la una dintre multele linii de acţiune ale „categoriei”.

„Să facem din România cea mai curată ţară din lume!” 

Până la succesul absolut, începând de a doua zi de la declanşarea acestui program, câştigul ar fi „procesul” însuşi.

Până la a strânge gunoiul (şi a-l recicla prin cele mai noi inovaţii de pe glob), am începe să nu mai murdărim. Iar cine murdăreăşte... plăteşte.

Ideea s-ar transforma în ideologie, iar statul n-ar trebui decât să-şi regleze nişte mecanisme care să fie puse în mişcare de entuziasmul şi patticiparea populaţiei.

Se deschide un teren imens de productiv pentru turism şi pentru o agricultură „altfel”.

Capitalul de simpatie acumulat (după ce vom fi trecut de faza – pe care o merităm – de ironii şi mişto-uri internaţionale) se va dovedi a fi un capital real.

Cine să dea „tonul”? Noi. Noi toţi.

Eu am lovit uşor Paharul cu visuri – pe post de diapazon. Atât pot eu. Dvs.?!

1. Crama GABAI, Miraz Alb 2020 Limited Edition

 Crama Gabai, deşi mică şi încă nu foarte cunoscută, face salturi uimitoare atât în calitate cât şi în expresia estetică.

Recomand vinul de astăzi ca un cupaj reuşit (şi îndrăzneţ) care cuprinde Fetească Albă, Riesling Italian, Muscat Ottonel şi Chardonnay.

Recomand şi vizitarea cramei atunci când aveţi drum spre sau dinspre Constanţa.

Miraz este onest, cu un ton „mai sus” al citricelor (ceea ce îl face foarte agreabil).

Un vin nou, o experienţă nouă.

Pe site-ul producătorului www.cramagabai.ro îl găsiţi aici.

2. Domeniile SESCU, Viniera – Pinot Noir

A propos de curăţenia din preambul. Viile SESCU se află într-unul din cele mai frumoase şi mai curate locuri din România, ascunse faţă de marele trafic rutier, dar având o Denumite de Origine (DOC) celebră – Recaş.

Pinot Noir este Pinot Noir… Cine îndrăgeşte vinurile reuşite obţiute din acest soi, va găsi calea de a se împrieteni şi cu cel de la SESCU.

Nefiltrat, cu 14,6 vol. alcool, poate că iese din descrierea clasică –  „suplu, matăsos, …” .

Dar asta-i frumuseţea jocului, a căutării în vinurile lumii: diferenţa de terroir, de opţiune a vinificatorului, specificul, nuanţa…

Oamenii de aici, proprietarii cramei, se pregătesc şi pentru o ofertă oenoturistică. Până la finalizarea ei, nu se feresc să vă recomande pensiunea unor prieteni „in the middle of nowhere” (pe bune!), dotată cu ciubăre cu apă încălzită şi iaz de peşte. Aşa că, încercaţi pentru mai multe informaţii aici.

3. SCDVV Pietroasa (U.S.A.M.V. Bucureşti), Research & Innovation – Cabernet Sauvignon 2019

Hai să „vedeţi”  un vin cu aproape 15% vol. alcool la care alcoolul... nu se simte (ca fiind excesiv).

Roşu închis superb, cu licăriri vii rubinii.

Mure şi coacăze la un loc. Vişine şi coarne.

Cafea, ciocolată. Coajă de pâine la ţest. Şi... de la capăt.

Avem de-a face cu un vin care se poate bea pur şi simplu, dar care face faţă şi oricărei provocări de pairing oeno-culinar.

Prin grija prietenilor mei din Ciorogârla (la Nelu Pizzaru’ s-a format un adevărat Club de Vin), l-am împerecheat cu salam de cerb, humus preparat în casă şi sfeclă roşie cu hrean, lipii calde scoase din cuptorul de pizza (pentru că n-am găsit pe cineva care să-mi monteze ţestul luat de la Oprişor-Oltenia).

Mă uit la Medalia de Aur obţinută de acest vin şi-mi aranjez singur reflectoarele să bată pe mine – că-s tare mândru de cât de bine găseşte valoarea VINARIUM!

Da, doamnelor şi domnilor. Să ne delectăm nu neaparat cu vinuri cotate, pe care le ştiu toţi (şi, prin urmare, locuri comune scumpe) ci, aşa cum îmi place să spun, şi cu... „găselniţe”. În cazul de faţă, rezultatul vine din ştiinţa de carte (crama aparţine Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti).

Aprofundaţi metodic aici.  

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!