Cât de mare este expunerea băncilor pe sectorul imobiliar. Băncile au o expunere de peste 170 mld. lei pe sectorul imobiliar, din care circa 60% pe rezidenţial. Creditele pentru industrie sunt la jumătate. Modelul de creştere economică e dictat şi de bănci

Autor: Claudia Medrega 25.10.2021

♦ Investiţiile în piaţa imobiliară pot genera riscuri importante asupra economiei, existând un grad mare de opacitate al pieţei, susţine BNR ♦ Expunerile pe piaţa imobiliară rezidenţială, formate din credite ipotecare şi credite de consum garantate, reprezintă 68% din stocul total de credite ale populaţiei ♦ Soldul finanţărilor pentru industrie nu trece de 80 mld. lei.

Expunerile băncilor pe piaţa imobiliară au ajuns la niveluri ridi­ca­te, depăşind 170 mld. lei (circa 35 mld. euro), din care mai bine de 100 mld. lei sunt pe sectorul imobiliar rezidenţial, iar diferenţa reprezintă expunerile pe pia­ţa imobiliară comercială, după cum reiese din datele BNR.

„Expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din cre­dite ipotecare şi credite de con­sum garantate, reprezintă 68% din sto­cul total de împrumuturi acordate populaţiei şi se situează la nivelul de 101,8 mld. lei în luna martie 2021, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului precedent“, se men­ţio­nează în cel mai recent Raport al BNR asupra Stabilităţii Financiare.

Astfel, peste două treimi din portofoliul de credite acordate popu­laţiei reprezintă expuneri ale băcilor în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială.