Grupul bancar spaniol CaixaBank ar vrea să vândă participaţia la Erste Group Bank, proprietarul BCR. Pachetul este evaluat la 1,6 mld. euro

Autor: Roxana Rosu 25.10.2021

Grupul spaniol CaixaBank a anunţat că analizează posibilitatea vânzării participaţiei pe care o deţine la grupul austriac Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, măsură care ar însemna retragerea de pe piaţa est-europeană, potrivit Bloomberg.

CaixaBank a preluat recent grupul spaniol rival Bankia.

CaixaBank a precizat că ar putea vinde pachetul de 5,4% deţinut direct la Erste, dar analizează şi posibilitatea de a rezolva contractele swap pentru un alt pachet de 4,5% din acţiuni. Întregul pachet de acţiuni este evaluat la 1,6 mld. euro, la preţul de vânzare al acţiunilor Erste de joi de pe bursa de la Viena.

Caixa a cumpărat în acest an banca spaniolă Bankia, o tranzacţie în urma căreia grupul spaniol a devenit cea mai mare bancă locală din Spania. Caixa face parte dintr-un sindicat de companii care este în prezent unul dintre principalii acţionari ai Erste. Deţinerea acestuia ar putea scădea la circa 20% după tranzacţie, a anunţat Erste Foundation, care reprezintă oficial sindicatul. 

Erste Group, prezent pe piaţa locală prin intermediul BCR, a înregistrat la final de 2020 un profit net de 783 mil. euro, în scădere cu 46,7%, faţă de anul 2019, în timp ce a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 mld. euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei.

Activele totale ale grupului bancar au înregistrat o creştere cu 12,9%, până la 277,4 mld. euro, iar profitul net din credite şi avansuri către clienţi au crescut cu 3,6%, până la 166,1 mld. euro, ceea ce reflectă avansul semnificativ al creditelor în Croaţia, Slovacia, Austria şi Serbia.