Europa de Est este epicentrul pandemiei de COVID. Rusia şi România în vârful bilanţului sumbru

Autor: Gabriel Negreanu 24.10.2021

Cazurile de coronavirus în Europa de Est vor depăşi în curând 20 de milioane, potrivit unei statistici realizate de Reuters. Regiunea se confruntă cu cel mai mare focar de când a început pandemia, iar vaccinarea merge greu în majoritatea ţărilor din zonă.

Ţările din regiune au cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa, mai puţin de jumătate din populaţie fiind vaccinată.

Ungaria se află în fruntea ratelor de vaccinare din regiune, cu 62% din populaţia care a primit cel puţin o doză. Doar 19% din populaţia Ucrainei a primit cel puţin o doză, potrivit Our World in Data.

Noile infecţii din regiune au crescut constant. Regiunea înregistrează peste 83.700 de cazuri noi pe zi, cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut, arătă datele Reuters.

Deşi are doar 4% din populaţia lumii, Europa de Est reprezintă aproximativ 20% din toate cazurile noi raportate la nivel global.

Potrivit unei analize Reuters, trei dintre primele cinci ţări care raportează cele mai multe decese din lume se află în Europa de Est - Rusia, Ucraina şi România.

Un sondaj realizat de Comisia Europeană a arătat că cel puţin o persoană din trei din estul Uniunii Europene nu are încredere în sistemul de sănătate, comparativ cu o medie de 18% la nivelul UE.