16 state au primit banii din PNRR. Cehii s-au apucat de lucru cu aproape 1 mld. euro. În timp ce alte state au deja şantierele deschise, România este ţinută ostatică într-o criză politică internă fără precedent

Autor: Roxana Petrescu 25.10.2021

Pentru a primi banii europeni din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, un fond de investiţii de circa 724 mld. euro destinat scoaterii din criza postpandemică a economiilor UE, proiectele trebuie să fie gata în cinci ani.

Şaisprezece state europene deja au trecut la faza de implementare a proiectelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezi­lien­ţă (PNRR), Cehia, de exemplu, primind recent o tranşă de 950 mil. euro pentru a da drumul la investiţii.

„Suma reprezintă 13% din alocarea to­ta­lă acordată ţării în cadrul Facilităţii de Re­dre­sare şi Rezilienţă. Partea de prefi­nan­ţa­re va ajuta la împlementarea inves­ti­ţi­ilor şi re­for­melor cruciale incluse de Cehia în Planul său de Redresare şi Rezilienţă“, se ara­tă pe site-ul Comisiei Eu­ro­pene. Iar ca Cehia sunt alte 15 state care deja iau banii eu­ropeni puşi la dispoziţie, printre acestea nu­mărându-se Croaţia, Grecia şi Portugalia.

În opinia specialiştilor consultaţi de ZF, este aproape imposibil pentru România să primească de anul acesta primele tranşe de bani europeni prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând cont de criza internă actuală. În cazul banilor din PNRR există o condiţie esenţială pentru atra­gerea banilor şi anume faptul că inves­tiţiile trebuie terminate până în 2026. În acest moment, România este în plin haos politic, într-o criză sanitară devenită studiu de caz la nivel mondial şi dă semne că ar putea intra şi într-o criză energetică dacă va avea o iarnă complicată. Peste acestea se suprapune o birocraţie care este la rândul său o piedică privind accesarea la timp a banilor din PNRR.

„Sunt absolut convins de faptul că în cazul în care nu vom simplifica procedurile, nu vom schimba modul în care funcţionează astăzi autorizările din România, nu avem nicio şansă să atragem aceste sume din PNRR. De exemplu, foarte multe localităţi au probleme cu PUG-urile, cu PUZ-urile. Pen­tru a face o investiţie prima dată trebuie să ai un PUZ şi dacă pierzi 3-4 luni pentru au­torizarea acestuia la o instituţie decon­cen­trată, atunci nu mai ai nicio şansă ca într-un ter­men realist să faci un proiect“, a spus Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, în cadrul emisiunii Investiţi în Româ­nia!, un proiect editorial ZF sprijnit de CEC Bank.