Producătorul de material rulant Softronic din Craiova ia 4,5 mil. euro de la Garanti BBVA pentru construcţia a două locomotive electrice

Autor: Cristina Bellu 25.10.2021

Softronic din Craiova,  singura fabrică producătoare de rame şi locomotive electrice din Europa de Est, controlată de patru antreprenori români, a contractat o finanţare de 4,5 mil. euro de la Garanti BBVA România pentru construcţia a două locomotive electrice.

„Fiecare proiect verde pe care îl adăugăm în portofoliu reprezintă o reuşită şi ne dorim să sprijinim cât mai multe iniţiative de investiţii prietenoase cu mediul înconjurător”, spune Çağri Memişoğlu, Director General Adjunct la Garanti BBVA România.

Potrivit acestuia, finanţarea acordată recent este a treia din istoria relaţiei bancare Garanti BBVA - Softronic, după alte două împrumuturi acordate în 2014 şi 2018, destinate tot unor proiecte verzi.

Softronic a produs şi livrat primele două locomotive electrice în 2018 către operatorul feroviar de marfă Green Cargo din Suedia, cu care a câştigat în 2017 un contract pentru doi ani, cu posibilitatea de extindere până la zece ani. 

Înfiinţată în 1991 la Craiova, Softronic are singura fabrică ce produce rame şi locomotive electrice în Europa de Est şi care vinde în prezent locomotivele electrice în străinătate. 

Compania este singurul producător de material rulant (din top cinci de pe piaţa locală) ce a reuşit să îşi crească afacerile în fiecare an. Datele oficiale arată că cifra de afaceri a Softronic s-a ridicat la 120 de milioane de lei anul trecut (dublu faţă de nivelul din 2017) şi în creştere faţă de nivelul de 100 de milioane de lei anul anterior, potrivit mfinante.ro.

Compania a raportat un profit de 6,1 milioane de lei anul trecut, în scădere de la 9,3 milioane de lei anul anterior, în timp ce numărul de angajaţi  a crescut la 407 persoane anul trecut, faţă de 250 de anul anterior.